Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Усі форми дискримінації в Україні викоренять позитивними діями

4 жовтня 2012, 14:00
319
1
Реклама

Сьогодні набув чинності Закон про принципи попередження і протидії дискримінації в Україні, дія якого поширюється на усіх осіб, що знаходяться на території України в таких сферах громадських стосунків : суспільно-політична діяльність, державна служба і служба в органах місцевого самоврядування, правосуддя, трудові стосунки, охорона здоров'я, освіта, соціальний захист, житлові стосунки, доступ до товарів і послуг, інші сфери громадських стосунків.

Заборонені будь-які форми дискримінації (пряма, непряма, підбурювання до дискримінації і утиск) осіб або груп осіб за певними ознаками з боку державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадовців, а також юридичних і фізичних осіб.

Також встановлено, що проекти законів, актів Президента, інших нормативно-правових актів, КМУ, що розробляються, центральними і місцевими органами виконавчої влади, підлягають обов'язковій антидискримінаційній експертизі.

Така експертиза полягає в аналізі проектів нормативно-правових актів, за результатами якої надається укладення відносно їх відповідності принципу недискримінації.

Порядок проведення обов'язкової антидискримінаційної експертизи проектів нормативно-правових актів затверджує КМУ.

Не зовсім зрозуміло, хто проводитиме експертизу, але якщо це робитимуть автори проектів, то виникають закономірні сумніви в її об'єктивності.

Дозволена також громадська антидискримінаційна експертиза, яку мають право проводити громадські організації, фізичних і юридичних осіб.

Суб'єктами, наділеними повноваженнями по запобіганню і протидії дискримінації, є ВРУ, Уповноважений ВРУ з прав людини, КМУ, інші державні органи, органи влади АРК, органи місцевого самоврядування, громадські організації, фізичні і юридичні особи.

Автори Закону навіть дозволили суб'єктам, наділеним повноваженнями по запобіганню і протидії дискримінації, для досягнення цілей справжнього Закону у своїй діяльності застосовувати позитивні дії.

І це не жарт. Окрім надання уповноваженим органам права застосовувати позитивні дії (п. 2 ст. 9) і напрями державної політики з попередження і протидії дискримінації на застосування позитивних дій (п. 1 ст. 7), в Законі встановлено визначення позитивних дій (пп. 5 п. 1 ст. 1) :

"Позитивними діями є спеціальні тимчасові або постійні заходи, спрямовані на усунення юридичної або фактичної нерівності в можливостях для особи або групи осіб реалізовувати рівні права і свободи, надані їм Конституцією і законами України".

Це визначення буде корисне також людям, які зазнають труднощі з пошуком критеріїв для оцінки рівня позитивності власних дій, і філософам у вирішенні вічного питання про різницю між добром і злом.

Сподіваємося, що таким правом скористаються не лише уповноважені на боротьбу з дискримінацією органи, але і усі інші, і почнуть активно творити позитивні дії (Закон від 06.09.2012 р. № 5207 - VI).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини