Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ роз'яснив умови продажу валютної виручки

7 грудня 2012, 16:20
509
0
Реклама

НБУ в ході роз'яснення порядку дії обов'язку підприємств з продажу половини валютної виручки і скорочення термінів розрахунків по експортно-імпортних операціях з 180 до 90 днів відмітив наступне.

1. Постанова № 475 не містить виключень відносно здійснення продажу іноземної валюти, що поступила у вигляді валютної виручки резидентів від продажу товарів по зовнішньоекономічних договорах. Усі надходження такої іноземної валюти підлягають обов'язковому продажу на загальних підставах незалежно від виду зовнішньоекономічної діяльності резидентів.

Незалежно від наявності у клієнта перед банком зобов'язань по кредитних, депозитних і іншим договорам, іноземна валюта, що поступила у вигляді валютної виручки резидентів, підлягає обов'язковому продажу в порядку, встановленому Постановою № 475.

2. Якщо відповідно до норм цивільного законодавства і укладених договорів право власності на засоби в іноземній валюті не належить резидентам-посередникам, такі надходження підлягають подальшому перерахуванню на рахунки їх власників.

Уповноважені банки, які обслуговують цих власників, здійснюють обов'язковий продаж надходжень в іноземній валюті відповідно до вимог Постанови № 475.

Обов'язковий продаж винагороди в іноземній валюті за надання посередницьких послуг, що поступає на користь резидентів-посередників, здійснюють уповноважені банки, обслуговуючі цих посередників.

3. Власні засоби резидента, які були перераховані на користь нерезидента і повернені на адресу резидента у зв'язку з тим, що взаємні зобов'язання повністю або частково не виконані, не підлягають обов'язковому продажу відповідно до вимог Постанови № 475.

4. Незалежно від дати укладення зовнішньоекономічного договору, якщо авансовий платіж за імпортним договором або постачання товару за експортним договором здійснюються в період дії Постанови № 475, то на такі операції поширюються вимоги відносно завершення цих операцій в 90-денний термін.

5. В період дії Постанови № 475 банк знімає експортну операцію резидента з контролю після зарахування виручки по цій операції на його поточний рахунок. Таким чином, у разі проведення обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті, банк знімає відповідну експортну операцію резидента з контролю після зарахування іноземної валюти і гривневого еквіваленту, отриманого в результаті обов'язкового продажу іноземної валюти, на поточні рахунки цього резидента.

7. Валютна виручка, що поступає на рахунки резидентів, відкриті за межами України на підставі індивідуальної ліцензії на розміщення валютних цінностей на рахунках за межами України, підлягає продажу на загальних підставах відповідно до вимог Постанови № 475.

У такому разі резидент здійснює обов'язковий продаж таким чином: перераховує суму іноземної валюти, необхідну для обов'язкового продажу, в уповноважений банк або здійснює обов'язковий продаж за рахунок засобів в іноземній валюті, розміщених на власних поточних рахунках в уповноваженому банку.

Перерахування резидентом іноземної валюти з рахунку, відкритого за межами України, повинно бути здійснено не пізніше наступного робочого дня після дня зарахування валютної виручки із цього приводу.

Відповідальність за недотримання вимоги відносно обов'язкового продажу покладається на цього резидента.

8. Вимога п. 1 Постанови № 476 про продаж на міжбанківському валютному ринку України поширюється на усі надходження із-за меж України в іноземній валюті на користь фізичних осіб (резидентів і нерезидентів) в сумі, що рівній або перевищує еквівалент 150000 грн. в місяць.

Перерахування гривневого еквіваленту від продажу надходжень в іноземній валюті на поточні рахунки фізичних осіб, відкриті в інших банках, не допускається.

Якщо в уповноваженому банку фізична особа - одержувач перекладу має рахунок в іноземній валюті, але не має рахунку в гривнях, і:

- було ідентифіковано, банк для зарахування гривневого еквіваленту від продажу надходжень в іноземній валюті, відкриває такій особі поточний рахунок в гривнях. Укладення договору банківського рахунку в гривнях здійснюється при першому зверненні такої особи у банк;

- не було ідентифіковано, банк зараховує гривневий еквівалент від продажу надходжень в іноземній валюті на окремий аналітичний рахунок балансового рахунку 2909 "Інша кредиторська заборгованість по операціях з клієнтами банку" до моменту звернення фізичної особи у банк для відкриття поточного рахунку в гривнях. Якщо клієнт не звернувся, то банк здійснює купівлю іноземної валюти за рахунок цієї гривні і повертає її ініціаторові перекладу з урахуванням вимог ст. 31 Закону про платіжні системи і переказ коштів в Україні (лист від 05.12.2012 р. № 29-209/12263).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини