Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Встановлені податкові пільги для програмної індустрії

25 травня 2012, 14:57
379
0
Реклама

БРЕШУ ухвалила Закони:

- про внесення змін до НКУ відносно впровадження спеціального режиму оподаткування для суб'єктів індустрії програмної продукції (проект № 9744);

- про держпідтримку розвитку такої індустрії (проект № 8267).

Перший вносить зміни в частині ПДВ, податку на прибуток і НДФЛ, а другий - в частині ЕСВ. Розглянемо основні моменти.

ПДВ. З 01.01.2013 р. до 01.01.2023 р. звільняються від ПДВ операції з поставки програмної продукції, створеної в результаті здійснення видів діяльності індустрії програмної продукції, які пов'язані з :

- виданням програмного забезпечення;

- комп'ютерним програмуванням;

- консультуванням з питань інформатизації;

- управлінням комп'ютерним устаткуванням;

- створенням і впровадженням інформаційно-технічних комплексів, систем і мереж;

- обробкою даних, розміщенням інформації на веб-вузлах.

Суб'єкти програмної індустрії. У період з 01.01.2013 р. до 01.01.2023 р. для суб'єктів програмної індустрії передбачені пільги по податку на прибуток, НДФЛ і ЕСВ. Скористатися цими пільгами можуть володарі спеціального свідоцтва, для отримання якого передбачена процедура реєстрації в податковому органі.

Зареєструватися суб'єктом індустрії програмної продукції може суб'єкт господарювання, який упродовж 4 попередніх послідовних кварталів відповідав усім нижченаведеним критеріям :

- питома вага прибутків від здійснення видів діяльності індустрії програмної продукції складає не менше 70 % усіх прибутків;

- первинна вартість основних засобів або нематеріальних активів перевищує 50-кратний розмір мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного року;

- відсутність податкового боргу;

- відсутність постанови про визнання банкротом.

Для знову створених суб'єктів індустрії програмної індустрії передбачені деякі особливості реєстрації, зокрема, 2-квартальний тестовий період (з наступною перевіркою відповідності критеріям ще через 2 квартали).

Податок на прибуток. Для суб'єктів індустрії програмної продукції з 01.01.2013 р. до 01.01.2023 р. ставка податку на прибуток підприємств встановлена у розмірі 5 %.

Такі суб'єкти вестимуть окремий облік прибутків і витрат, пов'язаних з отриманням прибутку від здійснення видів діяльності індустрії програмної продукції, з урахуванням таких особливостей:

- до витрат, пов'язаних з отриманням прибутку, який оподатковується по пільговій ставці, не відносяться амортизація і витрати, пов'язані з отриманням прибутку від іншої діяльності;

- витрати і амортизація, пов'язані з отриманням пільгового і непільгового прибутку, розподіляються пропорційно прибуткам.

НДФЛ. Зарплата працівників, посади яких відповідають переліку професій індустрії програмної продукції (затверджуваному КМУ), обкладається НДФЛ по ставці 5 %. У випадку якщо податок із зарплати таких працівників буде менше суми, розрахованої по ставці 15 % від двократного розміру мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного року, застосовується звичайна ставка, помножена на співвідношення двократного розміру такої мінімальної зарплати до зарплати працівників.

ЕСВ. З 01.01.2013 р. по 31.12.2017 р. суб'єкти індустрії програмної продукції нараховують ЕСВ за свій рахунок у розмірі 36,76 % (1 клас профриска). При цьому внесок не розраховується по кожному співробітникові окремо і навіть не залежить від розміру фактичної зарплати. База нарахування визначається по підприємству в цілому шляхом множення двократного розміру мінімальної зарплати (встановленою на день нарахування внеску) на кількість найнятих робітників (враховуючи нерезидентів) з урахуванням кількості відпрацьованих днів і винагород по цивільно-правових договорах.

У цей же період аналогічним чином розраховується база для утримання такими суб'єктами ЕСВ за рахунок найнятих робітників: двократний розмір мінімальної зарплати (встановленою на день нарахування внеску) множиться на кількість найнятих робітників (враховуючи нерезидентів) з урахуванням кількості відпрацьованих днів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини