Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент запропонував допрацювати податкові пільги для суб'єктів програмної індустрії

25 червня 2012, 16:35
306
0
Реклама

Президент відправив на доопрацювання прийняті БРЕШУ закони про податкові пільги для програмної індустрії і про внесення змін до НКУ.

Зауваження відносно Закону про внесення змін до НКУ (проект № 9744).

1. Для суб'єктів індустрії програмної продукції встановлюється пільга по ПДВ без чіткого визначення товарів і продукції, операції з поставки яких звільняються від обкладення ПДВ.

У діючому НКУ і пропонованому Законі відсутнє визначення терміну "програмна продукція".

В результаті здійснення деяких видів діяльності з переліку пільгових, наприклад, консультування з питань інформатизації, управління комп'ютерним устаткуванням, розміщення інформації на веб-вузлах, не завжди створюється програмна продукція, що утрудняє застосування пільги.

Пропонується визначити термін "програмна продукція".

2. Процедури адміністрування режиму оподаткування суб'єктів індустрії програмної продукції є складними для бізнесу і містять корупційні риски.

Для підтвердження права суб'єкта індустрії програмної продукції на застосування особливостей оподаткування необхідно отримати укладення Госинформнауки про відповідність видів діяльності.

При цьому не встановлені які-небудь критерії такої відповідності, вичерпний перелік підстав для відмови в наданні такого укладення. Зате передбачено, що надання укладення здійснюється в порядку, встановленому КМУ.

Також вводяться нові підстави для проведення податковими органами документальних позапланових виїзних перевірок відповідності діяльності суб'єкта індустрії програмної продукції встановленим критеріям.

В даному випадку сумнівно виглядає необхідність саме виїзної, а не невиїзної перевірки, адже податкові органи мають у своєму розпорядженні досить даних для такої перевірки без виїзду до суб'єктів господарювання.

Впровадження такого механізму перевірки суб'єкта індустрії програмної продукції не лише приведе до дублювання функцій ГНСУ і Госинформнауки і розмиванню відповідальності цих органів, але і створить умови для суб'єктивного відношення до окремих платників податків, адміністративного тиску на них, що порушує конституційне право на підприємницьку діяльність (ст. 42 Конституції).

Пропонується відмовитися від впровадження додаткових підстав для проведення податкових позапланових виїзних перевірок, а також від отримання згаданого укладення.

3. Впровадження пільгової ставки НДФЛ для певної групи громадян за професійною ознакою суперечить ст. 24 Конституції (рівність прав і свобод громадян перед законом) і пп. 4.1.2 НКУ (рівність платників податків перед законом).

Пропонується відмінити зниження ставки НДФЛ для працівників суб'єктів індустрії програмної продукції.

Зауваження відносно Закону про держпідтримку індустрії програмної продукції (проект № 8267).

Впровадження спеціального режиму нарахування і сплати ЕСВ за галузевою ознакою порушує конституційні принципи захисту державою усіх суб'єктів права власності і господарювання, їх рівність перед законом (ст. 13 Конституцій).

За попередніми підрахунками це приведе до втрати Пенсійним фондом до 6 млрд. грн. в рік.

Внаслідок впровадження порядку визначення розміру ЕСВ виходячи з кількості днів, відпрацьованих в звітному періоді, страховий стаж найнятого робітника за один місяць складе від 2 до 30 днів. Це зменшить розміри соціальних виплат у разі безробіття, тимчасової втрати працездатності, інвалідності, професійного захворювання.

Пропонується відмовитися від змін по ЕСВ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини