Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкова служба розглянула умови звільнення від відповідальності платників податку на прибуток

16 липня 2012, 13:10
223
0
Реклама

ГНСУ у узагальнювальній податковій консультації відносно застосування штрафних санкцій за порушення норм НКУ (наказ від 06.07.2012 р. № 592) відмітила наступне.

Податкові органи здійснюють контроль за дотриманням норм законів з питань оподаткування, діючих до 01.01.2011 р. Штрафи за порушення норм таких законів застосовуються в порядку і розмірах, встановлених НКУ і іншими законами, діючими на момент застосування санкцій.

За подію або факт, які податковим законодавством, діючим до 01.01.2011 р. :

- не кваліфікувалися як правопорушення, а в новому законодавстві визначаються правопорушеннями, за здійснення яких передбачено застосування відповідальності, - відповідальність не застосовується;

- і в новому законодавстві визначалися і визначаються правопорушеннями, за здійснення яких передбачена відповідальність, - застосовується діюча відповідальність.

Згідно п. 6 подр. 10 р. XX НКУ до платників податку на прибуток підприємств і платників податків, що перейшли на загальну систему оподаткування, за порушення податкового законодавства за результатами діяльності в II - IV кварталах 2011 р. фінансові санкції не застосовуються.

Ця норма передбачає звільнення від финответственности двох категорій осіб :

1) платників податку на прибуток підприємств. Від санкцій звільняються тільки податкові правопорушення, здійснені платниками податку на прибуток, тобто порушення правил стягування виключно цього податку. Відповідальність за порушення інших норм податкового законодавства, які не пов'язані із стягуванням податку на прибуток, застосовуються на загальних підставах;

2) платників податків, що перейшли на загальну систему оподаткування, тобто осіб, які раніше перебували на спрощеній системі оподаткування. Цей випадок характеризується самостійним правовим змістом, який не можна обмежувати тільки податком на прибуток. Колишні упрощенцы звільняються від санкцій незалежно від видів податків, норми про стягування яких порушені.

При цьому особа, яка перейшла на загальну систему оподаткування :

- після 01.01.2011 р., звільняється від фінсанкцій за другим правилом;

- до 01.01.2011 р., не звільняється від фінсанкцій за другим правилом, але звільняється по першому.

Крім того, друге звільнення:

- діє тільки у разі добровільного переходу платника із спрощеної системи на загальну шляхом подачі заяви;

- не діє для платників, які втратили статус единщика внаслідок порушення обов'язкових умов перебування на спрощеній системі оподаткування, зокрема, у разі перевищення граничного об'єму виручки.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини