Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розробляється проект змін порядку застосування звичайних цін

29 серпня 2012, 10:37
280
1
Реклама

Законотворці пропонують впровадити в систему оподаткування механізм трансфертного ціноутворення (проект від 22.08.2012 р.неофіційний текст).

Проектом передбачається зміна порядку застосування звичайних цін з 01.01.2013 р.

Згідно з проектом звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін, визначених з використанням методів трансфертного ціноутворення.

Мінімальний розмір прибутків і максимальний розмір витрат по операціях з пов'язаними особами і неплатниками податку на прибуток обмежуються рівнем ринкових цін незалежно від суми відхилення від договірної ціни.

Трансфертне ціноутворення базується на таких принципах.

Податковий контроль за трансфертним ціноутворенням передбачає збільшення податкових зобов'язань платника податків по контрольованих операціях до рівня гіпотетичних податкових зобов'язань, розрахованих за аналогічних комерційних умов порівнянних операцій між незв'язаними особами.

Податковий контроль за визначенням цін в контрольованих операціях здійснюється шляхом:

1) моніторингу цін в контрольованих операціях;

2) перевірок. Тривалість перевірки контрольованих операцій не повинна перевищувати шести місяців.

Визначення ціни в контрольованій операції здійснюється органом, який забезпечує податкову політику, за допомогою методів: порівняльної неконтрольованої ціни (аналогів продажу), ціни перепродажу, "витрати плюс", чистого прибутку, розподілу прибутку.

Ціна в контрольованій угоді визнається ринковою, якщо центральним органом податкової служби не доведене зворотне або платником податків використана ціна, вказана в протоколі про взаємне узгодження цін в контрольованих угодах (дозволяється великим платникам).

У разі застосування платником податків в контрольованих операціях цін, які не відповідають рівню ринкових цін на відповідні товари (роботи, послуги), і якщо в результаті такої невідповідності виникає заниження податкового зобов'язання, то такий платник податків має право самостійно провести коригування податкових зобов'язань і сплачених сум.

До контрольованих відносяться усі господарські операції, які здійснюються пов'язаними особами, а також:

1) сукупність операцій з участю або за посередництва незв'язаних осіб, які тільки організовують постачання між пов'язаними особами, і при цьому не переймають на себе ніяких ризиків і не використовують ніяких активів;

2) зовнішньоекономічних операції з такими товарами: нафта, нафтопродукти, газ природний, у тому числі нафтовий (попутний), етан, пропан, Бутан, вугілля кам'яне, чорні і кольорові метали і вироби з них, дорогоцінні метали і камені, зернові культури, масло соняшникове, добрива;

3) операції за участю нерезидента з офшорним статусом або здійснені через представництво резидента України в офшорній зоні;

4) операції за участю неплатника податку на прибуток або платника :

- податку на прибуток, який декларує збитки за два останні звітні періоди, передуючих року проведення контрольованої операції, застосовує ставку 0 % або звільняється від сплати податку на прибуток;

- оподаткування, що застосовує спеціальний режим;

- плати за користування надрами для видобутку корисних копалин, якщо предметом угоди є корисна копалина загальнодержавного значення;

5) операцій в об'ємі, що перевищує 10 млн. грн. за календарний рік.

Платники податків зобов'язані до 1 травня представляти в орган, що забезпечує податкову політику, електронні річні звіти про проведені ними контрольовані операції.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини