Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Питання по податковому обліку лідирують у Бумі

19 листопада 2013, 17:24
291
0
Реклама

Щодня у Бумі - Бухгалтерському Розумному Модулі - серед усіх питань від користувачів редакція виділяє самі затребувані і актуальні і додає їх в рубрику "Топ-питання дня".

Пропонуємо вашій увазі деякі Топ-питання за минулий тиждень:

1. Яким чином заповнюється таблиця 6 додатків № Д4 звіту по ЕСВ?

2. Як правильно заповнити таблицю 5 додатків № Д4 на працівника, який по основному місцю роботи виконує роботи за цивільно-правовим договором?

3. Як у бухгалтерському обліку підприємства відбити операції по даруванню автомобіля?

4. Як відбиваються в податковому обліку визнані штрафні санкції?

5. У яких випадках контролюючий орган може анулювати реєстрацію суб'єкта індустрії програмної продукції як суб'єкта, що застосовує особливості оподаткування?

6. Який порядок складання податкової накладної?

7. Як враховується податок на прибуток при поверненні товарів?

Відповіді на деякі питання:

Питання 1: Як у бухгалтерському обліку підприємства відбити операції по даруванню автомобіля?

Відповідь:

Як відомо, автомобіль на підприємстві враховується як об'єкт основних засобів, а отже, у бухгалтерському обліку відбивається на субрахунку 105 "Транспортних засобів".

У разі вибуття автомобіля внаслідок безвідплатної передачі (дарування) цей об'єкт виключається із складу активів (списується з балансу) за залишковою вартістю. Як правило, залишкову вартість такого основного засобу списують в дебет субрахунки 976 "Списання необоротних активів".

Таким чином, з метою віддзеркалення у бухгалтерському обліку операцій по вибуттю автомобіля внаслідок безвідплатної передачі (дарування) підприємство може здійснити наступні проводки:

- безоплатно переданий (дарований) автомобіль: Д-т 976 "Списання необоротних активів" - К-т 105 "Транспортних засобів";

- списаний знос автомобіля : Д-т 131 "Знос основних засобів" - К-т 105 "Транспортних засобів";

- нараховані податкові зобов'язання (якщо підприємство - платник ПДВ) : Д-т 949 "Інших витрат операційної діяльності" - К-т 641/ПДВ.

Резюме:

У разі дарування автомобіля підприємство списує його за залишковою вартістю в дебет субрахунку 976 "Списання необоротних активів".

Питання 2: Як відбиваються в податковому обліку визнані штрафні санкції?

Відповідь:

Для надання відповіді необхідно розділити визнані штрафні санкції на дві категорії:

- нараховані контролюючими органами по актах перевірок;

- пов'язані з господарською діяльністю, тобто що виникли, зокрема, внаслідок невиконання або неповного виконання договірних зобов'язань і т. п.

Відносно податкового обліку витрат по актах перевірок, то згідно пп. 139.1.11 НКУ платник податків не має права включити до складу витрат, зокрема, суми штрафів і неустойки або пені за рішенням сторін договору або за рішенням відповідних державних органів, судна, що підлягають сплаті платником податків, оскільки такі витрати не пов'язані із здійсненням господарської діяльності.

Відмітимо, що про таку заборону Миндоходов підкреслювало в Узагальнювальній податковій консультації відносно включення у базу оподаткування на додану вартість і склад витрат засобів, отриманих як сума штрафу за затримку оплати або постачання товарів/послуг, затвердженій наказом ДПС України від 06.07.2012 р. N 590 (далі - Наказ № 590).

Відносно виникнення НК по ПДВ, тут без ніяких несподіванок - право на НК відсутнє (п. 185.1 НКУ і Наказ № 590).

Якщо СХ сплачує штрафи і неустойки або пені за рішенням сторін договору, у такому разі, як відзначалося вище, згідно пп. 139.1.11 НКУ і Наказу № 590 податкових витрат відсутні. У частині бази обкладення ПДВ звертаємо увагу, що ситуація не зовсім однозначна. Так, згідно з листом контролерів від 19.11.2011 р. N 6727/7/15-3417-26 сума штрафних санкцій прирівнюється до компенсації вартості товарів, робіт послуг з відповідного виникнення НК і АЛЕ в частині ПДВ. В той же час згідно з Наказом № 590 таких операцій не міняють базу обкладення ПДВ.

Вважаємо логічнішим в такій ситуації керуватися Наказом № 590.

Відносно отриманих штрафів і неустойки або пені за рішенням сторін договору в частині ПДВ вважаємо за доцільне керуватися вимогами Наказу № 590, тобто без зміни бази обкладення ПДВ.

У частині податку на прибуток виникають інші прибутки (пп. 135.5.3 НКУ).

Резюме:

Сплачені і отримані штрафні санкції як по актах контролюючих органів, так і по господарських договорах не міняють базу обкладення ПДВ. У частині податку на прибуток: сплачені - не входять до складу витрат, отримані - включаються до складу інших прибутків.

З усіма відповідями на Топ-питання ви можете ознайомитися у Бумі.

Якщо ви ще не є користувачем Буму, ви можете попрацювати з Бумом безкоштовно впродовж 3-х днів, пройшовши реєстрацію. Викачуйте БУМ прямо зараз на http://boom.ligazakon.ua/

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини