Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ставка ПДВ 20 % і інші податкові новини в проекті Держбюджету-2014

19 грудня 2013, 11:46
252
11
Реклама

На сайті Верховної Ради розміщений текст законопроекту "Про Державний бюджет України на 2014 рік", схвалений учора на засіданні уряду.

Проектом передбачені наступні показники мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 2014 рік: з 1 січня - 1218 грн., з 1 липня - 1250 грн., з 1 жовтня - 1301 грн.

Крім того, планується внести чергову порцію змін до Податкового кодексу України, спрямованих на поповнення Держбюджету в 2014 році.

Як ми і чекали, ставка ПДВ в 2014 році залишиться на нинішньому рівні - 20 %. А ось ставку податку на прибуток уряд все ж згоден понизити. Але не до 16 %, як зараз прописано в Перехідних положеннях НКУ, а лише до 18 %.

До 1 січня 2016 року хочуть продовжити звільнення від ПДВ ряду операцій, зокрема, по експорту зернових і технічних культур (окрім першого постачання сільгосппідприємствами - виробниками і підприємствами, які безпосередньо придбали такі культури у виробників). Таке продовження також допоможе державі істотно заощадити на відшкодуванні ПДВ.

Зміни торкнуться особливого податку на операції з цінними паперами - зростуть ставки податку. При цьому в якості дати виникнення податкових зобов'язань чітко визначена дата переходу права власності по операціях з цінними паперами.

І зовсім неприємна норма - негативний об'єкт оподаткування по операціях з цінними паперами, сформований за станом на 1 січня 2014 року, не враховуватиметься при визначенні фінансового результату по операціях з цінними паперами в майбутніх податкових періодах.

Нарешті, майже втричі збільшаться ставки збору за заготівлю деревини усіх видів.

І вже ніхто не згадує про один із засадничих принципів системи оподаткування, прописаному в пп. 4.1.9 НКУ: "стабільність - зміни у будь-які елементи податків і зборів не можуть вноситися пізніше, ніж за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому діятимуть нові правила і ставки". Що поробити - уряду потрібні гроші.

Законопроект планується винести на голосування 24 грудня. Ми обов'язково проінформуємо вас про подальший розвиток подій (проект від 14.09.2013 р. № 3000допрацьований за станом на 18.12.2013 р.).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини