Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За січень і лютий застосовуються старі декларації по ПДВ

13 лютого 2013, 11:33
313
0
Реклама

ДПС в м. Києві обернула увага на те, що звітність по ПДВ за січень і лютий 2013 року подається платниками податку по старій формі, затвердженій наказом Мінфіну від 25.11.2011 р. № 1492, а за підсумками діяльності у березні 2013 року і надалі - по новою формі, затвердженій наказом Мінфіну від 17.12.2012 р. № 1342. Нагадаємо, що такі терміни відповідають порядку, встановленому п. 46.6 НКУ.

Проте питання не повністю вичерпане - податківці обділили увагою квартальних платників ПДВ. Можливо, податковому відомству цей нюанс здався передчасним, адже останні дні терміну представлення квартальних декларацій, який ще навіть не почався, дуже далеко, але не залишатимемо цю категорію платників в повному невіданні.

Оскільки в листі говориться про те, що нова форма застосовується із звітності за березень, тобто з 1 квітня, і з цієї ж дати починає подаватися звітність за перший квартал, ніби як можна припустити, що податківці захочуть отримувати нові форми декларацій вже за перший квартал.

Проте в перший квартал входять також січень і лютий, за які, на думку податківців, слід звітувати по старій формі.

Задачка не з легенів. В принципі, можна було б використовувати п. 46.6 НКУ, який сам по собі не абсолютно однозначно, але в зв'язці з презумпцією правомірності рішень платника податків, цілком переконливо виправдовує застосування нової декларації починаючи із звітності за другий квартал. Проте останнім часом не модно обгрунтовувати свої дії, особливо в питаннях відносно звітності, нормами НКУ. Тому спробуємо використовувати актуальніші аргументи.

Якщо міркувати демократично, тобто за принципом влади більшості, що очолює у нас в країні, виходить, що перший квартал складається з 2/3 періоду, що декларується по старій формі, і тільки з 1/3 періоду, що декларується по новій формі. Значить, перемагає стара форма.

P. S. У НКУ явно бракує норми про те, що форми звітності, а також порядок і терміни їх представлення визначаються листами центрального органу виконавчої влади, що здійснює податкову політику.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини