Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкова реформа за версією Уряду: ПДВ і акциз

23 грудня 2014, 12:05
256
0
Реклама

У Верховній Раді зареєстрований законопроект № 1578 "Про внесення змін до Податкового кодексу України і деяких законів України (відносно податкової реформи)".

Податок на додану вартість.

Законопроектом пропонується продовжити до 31 грудня 2017 року звільнення від обкладення ПДВ операцій з поставки (у т. ч. експорту) зернових і технічних культур за винятком предприятий-сельхозпроизводителей.

Таким чином, як відмічено в пояснювальній записці до документу, держава зберігає практику надання субсидій у вигляді ПДВ для сільськогосподарської продукції, яка споживається громадянами України, і не витрачає засобу на субсидію на споживання за межами України.

Також документом запропоновано вирівняти навантаження для операцій з поставки:

- послуг із здобуття вищої, середньої, професійно-технічної і дошкільної освіти учбовими закладами;

- послуг з охорони здоров'я установами охорони здоров'я;

- періодичних видань друкарських засобів масової інформації, навчальних посібників вітчизняного виробництва, словників українсько-іноземної або іноземно-української мови, а також доставці таких періодичних видань друкарських засобів масової інформації (передбачена пільга тільки для операцій по підготовці до видання і постачання книг українською мовою, окрім видань еротичного і рекламного характеру).

Для удосконалення системи електронного адміністрування ПДВ, яка вводиться з 1 січня 2015 року, пропонується:

1) ввести перехідний період (до 1 квітня 2015 року), впродовж якого :

- штрафи за порушення терміну реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування до 10 днів не застосовуються;

- податкові накладні/розрахунки коригування в ЕРНН реєструються без застосування обмежень;

2) враховувати (за заявою платника) суми залишків бюджетного відшкодування і негативного значення, задекларовані до 01.01.2015 р., шляхом збільшення розміру суми податку, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування в ЕРНН (з одночасним збільшенням податкового кредиту на відповідну суму) :

- без проведення перевірок - в розмірі, що не перевищує 6/12 податкового кредиту, задекларованого в податкових деклараціях по податку на додану вартість за останні 12 календарних місяців (4 квартали);

- інших сум - після проведення відповідних перевірок;

3) встановити, що з 1 квітня 2015 року автоматично збільшується розмір суми, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування в ЕРНН, на суми середньомісячного розміру податку, задекларовані платником до сплати до бюджету за останні 12 звітних (податкових) місяців/4 квартали ("овердрафт");

4) надати право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування платникам податку, які не мають необоротних активів в достатніх розмірах, проте відповідають іншим критеріям. При цьому повинна дотримуватися умова, що такі платники матимуть фінансову гарантію на суму заявленого бюджетного відшкодування, видану на один рік банківською установою згідно з переліком Кабміну.

Акцизний податок:

• включити в перелік підакцизних товарів електричну енергію, внаслідок чого, як відмічають автори проекту, відміняється збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну і теплову енергію, окрім електроенергії, зробленої кваліфікованими когенерационными установками;

• ввести акцизний податок з реалізації через роздрібну торгову мережу алкогольних напоїв, тютюнових виробів і палива. Ставка податку встановлюватиметься місцевими органами влади в розмірі від 2 % до 5 % від об'єму реалізації;

• ввести акцизний склад для нафтопродуктів, альтернативного палива і зрідженого газу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини