Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-питання дня у Бумі. Надання документів при перевірці

13 травня 2014, 13:00
217
0
Реклама

Щодня у Бумі - Бухгалтерському Розумному Модулі - серед усіх питань від користувачів редакція виділяє самі затребувані і актуальні і додає їх в рубрику "Топ-питання дня".

Пропонуємо вашій увазі одне з Топ-питань цього тижня.

Чи мають право представники контролюючого органу при проведенні перевірки (плановою або позаплановою) вимагати документи за період, який вже був перевірений?

Відповідно до п. 44.1 НКУ для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік прибутків, витрат і інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування і податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з численням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачене законодавством.

Згідно п. 85.2 НКУ платник податків зобов'язаний представити (службовим) посадовцям контролюючих органів в повному об'ємі усі документи, перевірки, що стосуються або пов'язані з предметом. Такий обов'язок виникає у платника податків після початку перевірки.

Досить цікаву відповідь із цього приводу розмістили контролюючі органи (див. розділ "Відповіді-питання" ресурсу "ЗІР" Миндоходов (База знань)).

Так, посилаючись на пп. 20.1.1 НКУ і пп. 20.1.6 НКУ контролюючі органи нагадали, що мають право:

- проводити згідно із законодавством перевірки і звіряння платників (окрім НБУ) податків, у тому числі після проведення процедур митного контролю і митного оформлення (відмітимо, що ця норма передбачена пп. 20.1.4 НКУ, а не пп. 20.1.1 НКУ, як стверджує Миндоходов);

- запитувати і вивчати під час проведення перевірок первинні документи, використовувані у бухгалтерському обліку, регістри, фінансову, статистичну і іншу звітність, пов'язану з численням і сплатою податків, зборів, платежів, виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладений на контролюючі органи.

Таким чином, після плутанини у своїх правах контролери дійшли висновку, що мають право вимагати від платника податків первинні документи, використовувані у бухгалтерському і податковому учетах, інші регістри, фінансову, статистичну звітність, пов'язані з численням і сплатою податків і зборів, виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладений на контролюючі органи з урахуванням термінів їх зберігання, передбачених НКУ і Переліком типових документів, що створюються під час діяльності державних органів і органів місцевий самоврядування, інший установи, підприємство і організація, з вказівка термін зберігання документ, затверджений наказ мінюст від 12.04.2012 р. № 578/5, в т. ч. за період, який вже був перевірений контролюючими органами.

Отже, будьте пильні, шановані платники податків, і не зберігайте те, що за чинним законодавством можна не зберігати.

У Бумі: Бухгалтерському Розумному Модулі Ви можете також знайти відповіді на інші питання, пов'язані з темою перевірок. Наприклад:

Які терміни і порядок проведення перевірки контрольованих операцій?

Чи існують обмеження відносно проведення перевірок контрольованих операцій?

Чи враховуються при розрахунку розміру авансових внесків по податку на прибуток виправлені показники податкової декларації по податку на прибуток за результатами перевірок контролюючих органів, що вплинули на розмір податкових зобов'язань за рік?

і багато інших.

БУМ: Бухгалтерський Розумний Модуль - якнайповніша в Україні база відповідей експертів на питання по бухгалтерському обліку і оподаткуванню, кадровій тематиці, договірній роботі і іншим суміжним темам. Усі відповіді відповідають останнім змінам в законодавстві.

Викачати БУМ можна тут.

Дізнайтеся більше про Бумі: Бухгалтерському Розумному Модулі на http://boom.ligazakon.ua/

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини