Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За розхитування валютного курсу банк можуть позбавити ліцензії

30 вересня 2014, 16:00
195
0
Реклама

Останнім часом на міжбанку почастішали випадки навмисного тиску на валютний курс з боку недобросовісних учасників ринку і здійснення дій, спрямованих на маніпулювання валютним ринком. Такі умисні дії окремих банків відносно цілеспрямованого розгойдування курсу дестабілізують валютний ринок, призводять до виникнення економічних диспропорцій і необгрунтованого отримання спекулятивного прибутку, що завдає збитку добросовісним учасникам ринку і їх клієнтам.

Деякі банки з метою приховання істинного курсу, по якому вони здійснюють операції купівлі/продажу валюти за гривню на міжбанку, домовляються про продаж або купівлю валюти по одному курсу, а здійснюють оформлення угод в системі підтвердження угод по іншому курсу.

Одночасно, для перерозподілу отриманої різниці сторони укладають ряд фіктивних угод по обміну однієї іноземної валюти на іншу і навпаки.

Характерними ознаками вказаних угод є здійснення таких операцій без фактичного постачання основної суми конвертованої валюти, а також здійснення таких угод по курсу, який істотно відрізняється від фактичного курсу валют, що склався на світових ринках на момент укладення цих угод.

Крім того, деякі банки при здійсненні продажу валюти на міжбанку додатково вимагають від банків-покупців сплачувати комісії, що збільшує фактичні витрати покупця, внаслідок чого реальний курс продажу іноземної валюти за гривні значно завищується.

Вказані дії дезорієнтують усіх учасників ринку і викликають штучні коливання валютного курсу і дестабілізацію валютного ринку.

У разі виявлення подібних фактів регулятор кваліфікуватиме ці угоди як недобросовісні і застосовувати до банків жорсткі заходи дії, аж до відгуку генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій.

Лист Нацбанку від 29.09.2014 р. № 29-209/55222.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини