Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ГФСУ хоче перекласти на загальну систему единщиков, чий дохід за 2015 рік перевищив 5 млн. грн.?

19 січня 2016, 17:00
256
2
Реклама

З ухваленням Закону № 909 у усіх платників єдиного податку виникло цілком логічне питання: чи можна залишатися на спрощеній системі, якщо розмір доходу в 2015 році перевищив 5 млн грн. Експерти у сфері оподаткування вважали, що можна, але попереджали про існуючі риски з боку податкової.

Сьогодні стало відомо про листі ГФСУ від 18.01.2016 р. № 1527/7/99-99-17-02-02-17у якому повідомляється, що з 1 січня 2016 року підприємці, у яких об'єм прибутків за 2015 рік перевищив 5 млн грн., втратили право перебувати на спрощеній системі оподаткування в 2016 роціоскільки такі платники не відповідають вимогам, встановленим главою 1 "Спрощена система оподаткування, обліку і звітності" розділу XIV Податкового кодексу України по застосуванню спрощеної системи оподаткування.

Крім того, на думку ГФСУ, такі платники зобов'язані перейти на загальну систему, подавши до 20 січня 2015 року заява про відмову від упрощенки. Усі, хто добровільно не перейшов на сплату інших податків і зборів, виключаються з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу з усіма витікаючими наслідками.

Звичайно, ми з цим не згодні. Згідно п. 292.16 НКУ право на застосування спрощеної системи оподаткування в наступному календарному році мають платники єдиного податку за умови неперевищення упродовж календарного року об'єму доходу, встановленого для відповідної групи платників єдиного податку.

Абсолютно очевидно, що річний дохід, отриманий впродовж календарного року, розраховується починаючи з 1 січня кожного календарного року, відповідно перевищення 5 млн грн. в 2015 році (коли була встановлена межа 20 млн. грн.) не повинне було вплинути на право перебування на спрощеній системі в 2016 році, оскільки платником єдиного податку дотримувалися "торішні" умови.

Що цікаво: у відповідь на наш телефонний запит в ГФС України від цього листа усе відхрещуються. Це і не дивно, враховуючи його резонансність. Отже продовжуємо відстежувати ситуацію з цим нещасливим листом. Не виключено, що воно буде відкликано.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини