Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці отримали прочухан від Мінфіну

21 січня 2016, 11:45
235
1
Реклама

Мінфін на своєму сайті розмістив повідомленняу якому розкритикував ГФСУ за податкові консультації, що викликали резонанс у бізнес-співтоваристві.

По-перше, відомство не погодилося з виводами податківців у листі від 04.01.2016 р. № 102/7/99-99-19-02-01-17. Нагадаємо, що в нім фіскали наполягали на неможливості перенесення на наступні звітні роки залишку авансів при виплаті дивідендів, які не зараховані до зменшення податкового зобов'язання по податку на прибуток за звітний рік.

Мінфін висловив протилежну думку. Він вважає, що платник податку має право зменшити податок на прибуток на суму залишків дивідендних авансів, які не були враховані в минулих періодах.

Крім того, у відомстві розкритикували скандальне лист від 18.01.2016 № 1527/7/99-99-17-02-02-17яким фіскали зобов'язали предпринимателей-единщиков з об'ємом доходу за минулий рік більш ніж 5 млн. грн. перейти на загальну систему оподаткування.

Про це Бухгалтер.UA писав в новинах "ГФСУ хоче перекласти на загальну систему единщиков, чий дохід по 2015 рік перевищив 5 млн. грн.".? і "Податківці наполягають на відмові від упрощенки підприємцями з доходом понад 5 млн за минулий рік".

Мінфін підкреслив, що яких-небудь інших обмежень відносно перебування платників податків на спрощеній системі оподаткування, окрім вказаних в 298.2.3 НКУ, не передбачено.

Згідно норм ст. 58 Конституцій України відносно безповоротності дії в часі законів, платники єдиного податку, у яких за результатами 2015 року об'єм доходу не перевищив 20 млн. грн., і за умови дотримання ними інших вимог Кодексу відносно застосування спрощеної системи оподаткування, мають право перебувати на спрощеній системі оподаткування в 2016 році.

Як центральний орган виконавчої влади, який направляє і координує діяльність ГФСУ, Мінфін попросив фіскалів неухильно керуватися вищезгаданою вимогою Податкового кодексу і притягати в процес підготовки податкових консультацій Громадську раду при ГФСУ.

Платникам податків же рекомендує оперативно повідомляти про факти упередженого трактования ГФСУ норм податкового законодавства і направляти в Мінфін копії відповідних індивідуальних консультацій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини