Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що робити з "дірами" в Податковому кодексі: підсумки круглого столу в ТВП України

25 січня 2016, 11:28
278
1
Реклама

22 січня 2016 року відбувся круглий стіл "Проблемні питання Податкового кодексу", проведений Торгово-промисловою палатою України спільно з фахівцями податкової практики юридичної компанії Law Offices of OMP. Генеральним інформаційним партнером заходу виступила компанія "ЛІГА: ЗАКОН".

У круглому столі взяли участь народний депутат України Олександр Киршподатковий омбудсмен Тарас Качканауковий консультант ВАСУ Антон Полянычкопредставники бізнес-омбудсмена, а також члени авторського колективу "проекту Южаниной". Модерировал захід партнер ЮФ Law Offices of OMP Дмитро Михайленко. Від компанії "ЛІГА: ЗАКОН" спікером виступив керівник бухгалтерського напряму Юрій Цыганок.

Обговорювані проблемні питання стосувалися, головним чином, ПДВ і податку на прибуток. Зокрема, експертів хвилювало питання, як працюватиме відшкодування ПДВ в умовах двох реєстрів. Адже незважаючи на появу в НКУ норми про два відкриті реєстри заявок до відшкодування ПДВ, зовсім не факт, його тут же почнуть відшкодовувати усім в рядків і в повному об'ємі. В перших, поки ніхто не знає, яким буде новий порядок відшкодування. А в других, ніхто не гарантує, що Уряд знайде для цього засобу. Зате недоліки нових норм вже видно: з НКУ зникли норми, які встановлювали граничні терміни проведення документальних перевірок, що теоретично дає можливість фіскалам затягувати їх до безкінечності.

Звернувшись до проблематики сільського господарства, учасники круглого столу обговорили долю податкового кредиту по ПДВ при загибелі урожаю. Усі знають, як податківці трактують подібні ситуації: "використовуєте в негосподарській діяльності, означає нарахуєте податкові зобов'язання у розмірі спочатку відбитого податкового кредиту". Але, як відмітив А. Полянычко, податківці невірно трактують визначення "господарської діяльності", чіпляючись за фактичне використання, тоді як важливі наміри, первинна мета купівлі ресурсів. Крім того, загибель урожаю - це одно з можливих подій у рамках звичайної господарської діяльності, тому неправомірний прирівнювати його до використання в негосподарській діяльності. Тим паче, що це призводить до додаткових податкових втрат і без того постраждалого сільгоспвиробника.

Обговорюючи проблеми ПДВ, експерти не могли не згадати про те, що з переліку підстав для анулювання реєстрації платника ПДВ виключено незнаходження по місцю реєстрації. Ні для кого адже не секрет, що горезвісний "стан 9" використовувався для тиску на платників. Але проблема повністю не пішла, оскільки типовий договір з ДПІ про визнання електронних документів містить цілий ряд підстав для його одностороннього розірвання, чим податківці і користуються. А розірвання договору призводить не лише до неможливості подати електронну звітність (з чим ще можна боротися), але і до неможливості реєструвати податкові накладні, що набагато гірше.

У частині податку на прибуток найбільший резонанс викликало роз'яснення податківців про те, що за новими правилами залишок авансового внеску при виплаті дивідендівне врахований в зменшення податкового зобов'язання по податку на прибуток в поточному звітному році, не переноситься на наступні роки. Мінфін вже виступив з критикою позиції ГФСУ. Але Мінфін же і повинен виправити ситуацію, внісши зміни у форму декларації по податку на прибуток.

Дісталося податківцям і з їх одіозним листом ГФСУ від 18 січня про позбавлення единоналожного статусу підприємців з річним доходом за 2015 рік більше 5 млн. грн. Перефразовуючи відому приказку: "Лист те відкликали, але осад залишився…".

Податковий омбудсмен Т. Хитавиця виклав свою позицію відносно того, як озвучені проблеми повинні системно вирішуватися на рівні керівництва ГФС України. А народний депутат А. Кірш у свою чергу пообіцяв докласти усі зусилля для того, щоб запропоновані поправки були втілені у відповідних законопроектах, або хоч би роз'ясненнях Мінфіну і податкового Комітету Верховної Ради. На тому і завершили.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини