Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оподатковувати дивідендні доходи: податковий комітет ВРУ vs Мінфін

16 серпня 2016, 11:24
293
0
Реклама

Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики у листі від 10.05.2016 р. № 04-27/10-465 висловив власну позицію щодо застосування зменшення фінансового результату до оподаткування на суму доходів у вигляді дивідендів (пп. 140.4.1 ПКУ).

На думку комітету, платник податку на прибуток - отримувач дивідендів, застосовуючи вищевказану коригувальну різницю, має право зменшити фінансовий результат до оподаткування на суму нарахованих дивідендних доходів від будь-якого платника податку на прибуток.

При цьому автори листа наполягають, що можливість зменшити фінрезультат отримувача дивідендів на суму таких доходів не повинна залежати від фактичної сплати авансових внесків з податку на прибуток при виплаті дивідендів платником податку, який виплачує такі дивіденди.

Власне у цьому погляди комітету та Мінфіну суттєво розходяться. Нагадаємо, головне фінансове відомство вважає, що застосовувати згадане зменшення фінрезультату можна лише у разі, якщо прибутківець отримав дивіденди від:

  • платників податку на прибуток, для яких підпунктами 57.1 1.2 та 57.1 1.3 ПКУ передбачено особливості сплати авансових внесків при виплаті дивідендів, окрім платників, прибуток яких звільнений від оподаткування, та інститутів спільного інвестування;

  • платників єдиного податку, які сплачують авансові внески з податку на прибуток.

Звертаємо увагу, що позицію Комітету ВР підтримує Українська Асоціація Інвестиційного Бізнесу (УАІБ).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини