Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд оштрафував власника авто «на литовських номерах» більш ніж на 3 млн грн

13 листопада 2017, 11:50
319
0
Реклама

Автомобіль Mercedes-Benz був увезений на територію України з ухиленням від сплати митних платежів. Під час перетину кордону в пункті пропуску «Нові Яриловичі» громадянин пред'явив митникам паспорт громадянина Литовської Республіки. Це надавало йому право як нерезиденту ввезти автомобіль, що перебував на обліку в іноземній державі, без сплати митних платежів у митному режимі «тимчасове ввезення» строком до 1 року.

Проте під час проведення аналітично-пошукових заходів митники встановили, що цей же громадянин має громадянство та постійне місце проживання в Україні, тобто він є резидентом України. А це вже зовсім інші вимоги. Резидентам також дозволено ввозити автомобілі в режимі тимчасового ввезення під зобов'язання про їх зворотне вивезення, але основною вимогою при цьому є сплата всіх належних платежів: мита, ПДВ й акцизного податку.

Отже, маніпуляції зі статусом «резидент» і «нерезидент» дозволили громадянину ввезти автомобіль на територію України з порушенням митного законодавства, але митні платежі йому все ж доведеться сплатити. Санкції ст. 485 Митного кодексу України «Дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру, а також інші протиправні дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів» передбачають накладення на порушника штрафу в розмірі 300% несплаченої суми митних платежів.

Згідно з постановою Чернігівської митниці ДФС, громадянин притягнений до адміністративної відповідальності й повинен сплатити штраф у сумі 3 383 516 грн.

Позицію митниці також підтримали суди першої та апеляційної інстанцій.

За даними ДФС

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини