Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зроблено крок до створення Кредитного реєстру

20 листопада 2017, 09:30
282
0
Реклама

Верховна Рада прийняла за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення Кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків» (№ 7114-д).

Документ передбачає надати НБУ повноваження щодо створення та ведення Кредитного реєстру, які включають:

• отримання від банків та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб для цілей ведення Кредитного реєстру та здійснення Національним банком покладених на нього законом функцій інформації щодо позичальників;

• надання банкам і бюро кредитних історій, визначеної інформації з Кредитного реєстру.

До того ж передбачено встановити розмір заборгованості позичальника перед банком, за умови перевищення якого банки отримують доступ до інформації з Кредитного реєстру про здійснені кредитні операції з таким клієнтом.

На Фонд гарантування вкладів фізичних осіб буде покладено обов'язок щодо надання інформації до Кредитного реєстру про кредитні операції банків, які виводяться ним із ринку.

Водночас на банки покладаються обов'язки:

• щодо надання інформації до Кредитного реєстру;

• повідомлення клієнта про те, що інформація про нього надаватиметься до Кредитного реєстру та виправлення інформації, у разі обґрунтованого звернення позичальника.

При цьому позичальнику, щодо якого передана інформація до Кредитного реєстру, буде надано право доступу до інформації про себе, яка міститься в Кредитному реєстрі, та право вимагати внесення змін до такої інформації в разі незгоди з її змістом.

Для НБУ пропонується встановити обов'язок надавати позичальнику за його зверненням інформацію, яка міститься в Кредитному реєстрі щодо нього, та вживати заходів щодо виправлення банками недостовірної інформації.

Законопроектом визначено порядок розгляду звернень позичальника стосовно внесення змін до інформації про нього, яка міститься в Кредитному реєстрі.

Також із метою вдосконалення роботи бюро кредитних історій, а відповідно - зменшення ризиків банків, які отримують таку інформацію, розширено перелік інформації, який міститься в кредитній історії та надається винятково за згоди позичальника.

Проектом також пропонується врегулювати питання безперервності оновлення інформації за кредитними угодами в разі переуступки права вимоги за ними.

Документом також передбачається врегулювати колізію щодо права доступу бюро кредитних історій до державних реєстрів із нормами профільного законодавства, надавши право бюро кредитних історій отримувати інформацію з державного реєстру загальнообов'язкового державного пенсійного страхування за наявності письмової згоди особи, яку перевіряють.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини