Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ планує припинити карбування монет номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок

20 листопада 2017, 09:45
428
0
Реклама

НБУ підготував проект Постанови «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів», яким передбачається:

1. Припинити карбування монет номіналами 1, 2, 5 копійок (оскільки вони припинили відігравати істотну роль у розрахунках населення за товари та послуги) та монет номіналом 25 копійок (оскільки в разі відсутності монет номіналами 1, 2 та 5 копійок 25 копійок не розмінюватимуться 10 копійками). Водночас усі ці номінали розмінних монет і надалі лишатимуться в обігу. Проте надалі готівковий обіг не поповнюватиметься новими монетами зазначених номіналів (додатковим випуском).

2. Монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок продовжуватимуть виконувати функцію засобу платежу (грошова одиниця України - гривня - і надалі дорівнюватиме 100 копійкам).

3. Установити такі правила заокруглення загальної (у чеку) суми покупки, у разі відсутності монет і в покупця, і в продавця:

• сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;

• сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;

• за наявності в покупця монет дрібних номіналів він і надалі може ними розраховуватися, а за наявності таких монет у продавця він може видати покупцеві решту цими номіналами.

4. Суб'єкти господарювання сфери торгівлі, громадського харчування та послуг, які здійснюють готівкові розрахунки зі споживачами із застосуванням РРО під час проведення готівкових розрахунків, зазначатимуть у чеках загальні суми до заокруглення та після нього, зокрема, використовуючи механізм знижок/надбавок. Це не потребуватиме додаткових витрат на перепрограмування РРО.

5. Під час безготівкових розрахунків заокруглення не здійснюватиметься.

6. Населення й надалі зможе використовувати розмінні монети дрібних номіналів, а торговельна мережа - установлювати маркетингові ціни, які закінчуються на 99 коп.

Як зазначає регулятор, запровадження правил заокруглення не матиме жодного впливу на інфляцію як прямо, так і опосередковано, оскільки йдеться про правила заокруглення всіх товарів у чеку, а не про ціни індивідуальних товарів. З огляду на це, прямого впливу на показники інфляції запропоноване рішення не спричинить.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини