Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Про публічні закупівлі електроенергії та послуг із постачання електроенергії

20 листопада 2017, 17:15
509
0
Реклама

11 червня 2017 року набрав чинності Закон України «Про ринок електричної енергії» від 13.04.2017 р. № 2019-VIII (далі - Закон № 2019).

Згідно із чинним законодавством, на ринку електричної енергії постачання електричної енергії здійснюють електропостачальники, яким установлюються ціни (тарифи) на їх послуги (постачальники за регульованим тарифом, далі - ПРТ) й електропостачальники, які здійснюють постачання за вільними цінами (постачальники за нерегульованим тарифом, далі - ПНТ).

ПНТ мають право здійснювати постачання електричної енергії непобутовим споживачам на всій території України.

На відміну від ПНТ, ПРТ провадять також діяльність із розподілу електричної енергії (передання місцевими (локальними) електричними мережами), що належить до сфери природних монополій, тому діяльність із постачання електричної енергії за регульованим тарифом ПРТ здійснюють на закріпленій території, у межах своїх місцевих (локальних) електричних мереж й електричних мереж споживачів, які живляться від їх мереж.

Відповідно до цього Закону, через 18 (вісімнадцять) місяців із дня набрання ним чинності відбудеться відокремлення видів діяльності з розподілу та постачання електричної енергії в існуючих вертикально-інтегрованих енергопостачальних компаніях. Тобто один і той самий суб'єкт господарювання не матиме права одночасно провадити діяльність із розподілу та постачання електричної енергії.

Так, розподіл електричної енергії здійснюватимуть оператори систем розподілу (суб'єкти природних монополій), а постачання електричної енергії споживачам - окремі від операторів систем розподілу юридичні особи - електропостачальники, які обиратимуться споживачами.

Тобто послуги з постачання та розподілу електричної енергії надаватимуться окремими суб'єктами господарювання.

Оскільки оператори систем розподілу не матимуть права здійснювати постачання електричної енергії через 18 (вісімнадцять) місяців із дня набрання чинності Законом № 2019, то ліцензії на постачання за регульованим тарифом на закріпленій території будуть анульовані.

Тому споживачі (крім побутових і малих непобутових споживачів), яким на день набрання чинності Законом постачання здійснював ПРТ, повинні до 11 грудня 2018 року обрати електропостачальника й укласти з ним договір про постачання електричної енергії.

На це також звертають увагу НКРЕКП у листі від 17.10.2017 р. № 10835/13.1/7-17 та Мінекономрозвитку - у листі від 09.11.2017 р. № 3304-06/40489-07.

Якщо споживач не обере електропостачальника, постачання електричної енергії йому впродовж не більш ніж 90 днів автоматично здійснюватиме постачальник «останньої надії», визначений на відповідній території.

Енергопостачальні компанії (які є вертикально-інтегрованими суб'єктами господарювання) повинні заздалегідь забезпечити інформування споживачів про здійснення заходів із відокремлення, зокрема, щодо умов постачання електричної енергії під час та після відокремлення, шляхом розміщення відповідної інформації на офіційному веб-сайті ПРТ і на платіжних документах, виписаних споживачам.

Побутовим та малим непобутовим споживачам постачання здійснюватиме постачальник універсальних послуг або обраний ними електропостачальник.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини