Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Декретні єдинникам I групи розраховуються з розміру мінзарплати з коефіцієнтом 0,5

24 листопада 2017, 16:30
624
0
Реклама

ФОПи - платники єдиного податку першої групи, які сплачують єдиний внесок у сумі не менш ніж 0,5 мінімального страхового внеску (у 2017 році - 352 грн), мають право на допомогу по вагітності та пологах, але з урахуванням певних особливостей.

Про це нагадують Закарпатські податківці, посилаючись на норми Закону від 23.09.1999 р. № 1105-XIV, що допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі, яка є підприємцем, у формі матеріального забезпечення, що компенсує втрату доходу за період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами. Така допомога надається застрахованій особі в розмірі 100% середнього доходу, обчисленого в порядку, установленому Кабміном, і не залежить від страхового стажу. Під час обчислення середнього доходу для розрахунку виплат ураховуються всі види доходу в межах граничної суми місячного доходу, на який нараховуються страхові внески.

Оскільки з 01.01.2017 ФОПи - єдинники першої групи сплачують ЄСВ у сумі не менш ніж 0,5 мінімального страхового внеску, це призвело до неузгодженості зазначеної норми з положеннями ч. 4 ст. 19 та ч. 2 ст. 26 Закону № 1105.

Таким чином, до узгодження зазначених норм єдинники першої групи при розрахунку допомоги по вагітності та пологах використовують розмір мінімальної заробітної плати на 2017 рік із застосуванням коефіцієнта 0,5, а саме - 1600 грн (3200 х 0,5).

Податківці зазначили: середній дохід для розрахунку допомоги по вагітності та пологах обчислюється на підставі відомостей, що включаються до звіту про суми нарахованого доходу та суми нарахованого єдиного внеску, що подається до ДФС України.

Тому розрахунок допомоги по вагітності та пологах підприємцям першої групи єдиного податку необхідно здійснювати з розміру мінімальної заробітної плати на 2017 рік із застосуванням коефіцієнта 0,5. У разі несплати ЄСВ у строки, визначені ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ, матеріальне забезпечення, виплачене з розміру 0,5 розміру мінімальної заробітної плати, підлягатиме поверненню.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини