Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Працівник працевлаштовується із записами в трудовій книжці з окупованих територій: дії роботодавця

11 грудня 2017, 14:40
562
0
Реклама

Нормами ст. 25 КЗпП установлено, що під час укладення трудового договору заборонено вимагати від осіб, які влаштовуються на роботу, відомості про їх партійну та національну приналежність, походження, реєстрацію місця проживання чи перебування та документи, подання яких не передбачено законодавством.

Під час улаштування на роботу працівники зобов'язані подавати трудову книжку, оформлену в установленому порядку (п. 1.3 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін'юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 р. № 58 (далі - Інструкція).

Водночас законодавством про працю не передбачено можливості відмови працівнику в працевлаштуванні у зв'язку з наявністю в трудовій книжці записів, унесених незаконно створеними на території України організаціями.

Крім того, законодавством про працю не встановлено обов'язку роботодавця під час прийняття на нове місце роботи визнавати недійсними чи виправляти попередні записи в трудовій книжці.

Так, у разі виявлення неправильного або неточного запису відомостей про роботу, переведення, а також про нагородження та заохочення тощо виправлення виконується власником або вповноваженим ним органом, де було зроблено відповідний запис (п. 2.6 Інструкції).

У разі неможливості дотримання вказаного вище порядку виправлення записів трудових книжок працівників, що не відповідають законодавству, такі записи визнаються недійсними у судовому порядку.

Своєю чергою, будь-які дії (зокрема внесення записів до трудової книжки працівників) незаконно створених на території України організацій не створюють правових наслідків.

Відповідні моменти зазначені Мінсоцполітики в листі від 18.10.2017 р. № 447/0/22-17/134 щодо ситуацій із прийняття на роботу працівників із записами з «ЛНР» та «ДНР».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини