Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Звідки береться помилка в обрахунку показника SПеревищ

15 грудня 2017, 11:20
376
0
Реклама

Показник (SПеревищ) відображає загальну суму перевищення податкових зобов'язань, зазначених платником ПДВ у поданих деклараціях із ПДВ з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою ПДВ, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до податкових накладних, зареєстрованих у ЄРПН, яка визначається як різниця між:

• сумами податкових зобов'язань за операціями з постачання товарів/послуг та отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України, та їх подальшого коригування згідно зі ст. 192 ПКУ, що задекларовані платником у податкових деклараціях із ПДВ (з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них);

• сумами ПДВ, зазначеними платником податку в податкових накладних, що складені за такими операціями (у т.ч. податкових накладних, які не видаються отримувачу, а також складених під час отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України), та розрахунках коригування до них, зареєстрованих в ЄРПН.

Формування показника (SПеревищ) здійснюється автоматично для кожного платника ПДВ за кожен звітний період, починаючи з 1 липня 2015 року, тобто враховується звітність із ПДВ, починаючи з податкової звітності з ПДВ за липень 2015 року, та податкові накладні й розрахунки коригування до них, складені починаючи з 01.07.2015.

Перерахунок показника (SПеревищ) здійснюється щоразу під час:

• подання декларації з ПДВ/уточнюючого розрахунку за вказані періоди на дату такого подання

та/або

• реєстрації в ЄРПН податкової накладної/розрахунку коригування, що складені за вказані періоди, на дату такої реєстрації.

При обрахунку позитивного значення вказаного показника на таке значення зменшується реєстраційна сума (SНакл) такого платника.

Зважаючи на порядок визначення дати виникнення податкових зобов'язань із ПДВ, установлений ст. 187 ПКУ, податкові накладні та розрахунки коригування, які не визнані як помилкові та в яких збільшено суму компенсації, відображаються в податковій звітності з ПДВ того звітного (податкового) періоду, у якому їх складено (незалежно від дати їх реєстрації в ЄРПН).

У разі складання та реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної, яка не визнана помилковою, на зменшення суми компенсації в межах граничного строку, установленого п. 201.10 ПКУ для такої реєстрації, постачальник зменшує податкові зобов'язання з ПДВ на підставі такого розрахунку коригування в декларації з ПДВ того звітного (податкового) періоду, у якому його складено, а якщо такий розрахунок коригування зареєстрований у ЄРПН із порушенням установлених строків реєстрації в ЄРПН - то в періоді реєстрації розрахунку коригування в ЄРПН.

У випадку невідповідності між відповідними показниками податкової звітності з ПДВ і даними ЄРПН платнику необхідно виправити таку невідповідність шляхом подання уточнюючих розрахунків за відповідні звітні періоди.

Таке роз'яснення надала ДФСУ в ІПК від 05.12.2017 р. № 2826/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Тобто у цій консультації контролери натякнули, що помилковий показник SПеревищ виникає через неправильне відображення в декларації з ПДВ несвоєчасно зареєстрованих у ЄРПН розрахунків коригування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини