Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Правові сюрпризи "під ялиночку" - 2018

29 грудня 2017, 16:00
554
0
Реклама

Шановні колеги, друзі, партнери!

Компанія ЛІГА:ЗАКОН вітає всіх із новорічними святами. Бажаємо вам у новому році підкорення вершин, успіхів і прибутковості. Дякуємо, що провели цей рік з нами!

А щоб святкувалося вам спокійніше, подаємо до вашої уваги огляд найважливіших нововведень законодавства, які очікуються в перші дні року, що настає.

1. Держбюджет-2018

Розмір мінімальної заробітної плати у 2018 році збільшено і становитиме він з 1 січня 3723 грн. Відповідно, зміняться всі похідні показники, до яких належать: розмір фінансових санкцій за порушення трудового законодавства, поріг індексації зарплати, мінімальний розмір ЄСВ, відшкодування втраченого заробітку, оплата вільних від роботи днів під час навчання, вихідна допомога тощо. Прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня становитиме 1762 грн, з 1 липня - 1841 грн, з 1 грудня - 1921 грн. Закон "Про Державний бюджет України на 2018 рік" (проект № 7000) прийнято 7 грудня 2017 року.

2. Зміни до Податкового кодексу

Податкові нововведення передбачають: поступове підвищення ставок акцизного податку на тютюнові вироби, а саме у 2018 році - на 29,7 %; підвищення ставок екологічного податку на 11,2 % і рентної плати (крім видобування корисних копалин) - на 16,8 %; запроваджується 24-місячне відстрочення на сплату ПДВ під час імпорту деяких категорій обладнання; без сплати мита можна буде отримати не більше трьох відправлень вартістю по 150 євро; безмитне ввезення товарів через аеропорти на 1000 євро, під час в'їзду через інші пункти пропуску обмеження - 500 євро та 50 кг ваги; на 5 років звільняються від ПДВ й акцизу операції з імпорту електромобілів; для фармацевтичної галузі розширили сферу застосування ставки ПДВ у 7 %, у тому числі на імпорт і продаж медвиробів; для IT-бізнесу розширили пільгу з ПДВ на постачання програмної продукції; повернення до тестового режиму механізму зупинення реєстрації податкових накладних тощо. Усе це передбачено Законом "Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році" (проект № 6776-д). Зазначимо, 21 грудня депутати прийняли рішення про усунення неузгодженостей у тексті прийнятого Закону.

3. Змінено порядок розкриття банківської таємниці

Національний банк удосконалив порядок розкриття банками інформації, що містить банківську таємницю. Фінустановам необхідно враховувати нові правила передання відомостей НАБУ та приватним виконавцям, а також процедуру розкриття інформації в електронному вигляді. Відповідні зміни передбачено постановою НБУ від 4 грудня 2017 року № 124.

4. Змінюється порядок подання фінзвітності

Запроваджується обов'язкове застосування МСФЗ для великих підприємств і скорочується звітність для малого бізнесу. Крім того, передбачено подання звіту про платежі на користь держави та звіту про управління; запроваджуються критерії для розподілу підприємств на мікропідприємства, малі, середні або великі; на вимогу користувачів фінансову звітність може бути додатково переведено в іноземну валюту тощо. Відповідні зміни передбачено Законом № 2164-VIII "Про внесення змін до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" щодо удосконалення деяких положень". Крім того, фінустанови з 1 січня подаватимуть звітність в електронній формі. Фінансові компанії (у т. ч. фінансові компанії - управителі, фінансові компанії - адміністратори, фінансові компанії групи А та групи Б), фінансові установи - юридичні особи публічного права, довірчі товариства та лізингодавці повинні подавати звітність в електронній формі. Звітність у паперовому вигляді може подаватися лише на підставі окремого рішення Нацкомфінпослуг щодо окремої фінансової установи. Це передбачено розпорядженням Нацкомфінпослуг від 26 вересня 2017 року № 3840.

5. Збільшено максимальну базу нарахування ЄСВ

Максимальну величину бази нарахування ЄСВ збільшено з 25 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб до 15 розмірів мінімальної заробітної плати. Нововведення пов'язані з пенсійною реформою (Законом № 2148-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій").

6. Розширено списки професій, зайнятість у яких дає право на пільгову пенсію

Набувають чинності зміни до переліку виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість у яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах. Зокрема, до Списку № 1 додано працівників: зайнятих ремонтом устаткування в умовах діючого виробництва; зайнятих на роботах у зоні відчуження, сумарна щільність забруднення території якої радіонуклідами становить 100 кБк/м2 і більше; зайнятих на видобуванні та збагаченні уранової руди; складів і баз зберігання та постачання пестицидів і хімічної продукції, безпосередньо зайнятих навантаженням, розвантаженням і складуванням пестицидів; зайнятих на видобуванні та збагаченні уранової руди 50 і більше відсотків робочого часу. Зміни запроваджуються постановою Кабміну від 4 липня 2017 року № 479.

7. Діють зміни до ПДР

Із 1 січня 2018 року зменшено максимально дозволену швидкість у населених пунктах із 60 до 50 км/год. Зміни передбачено постановою Кабміну від 10 листопада 2017 року № 883.

8. Оновлено форму декларації про доходи

З 2018 року почне діяти нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи. Відповідно, набуде чинності й Інструкція щодо її заповнення. Зокрема, змінами передбачено, що фізичні особи - підприємці відображають амортизаційні відрахування щодо витрат, понесених на придбання (самостійне виготовлення) основних засобів і придбання нематеріальних активів. ФОП, які у звітному році вирішили припинити підприємницьку діяльність, подають декларацію з відображенням дати прийняття рішення про припинення. Зміни передбачено наказом Мінфіну від 6 червня 2017 року № 556.

9. Відновлено кредитування малого й середнього бізнесу в зоні АТО

Із 1 січня не діятиме мораторій на продаж іпотеки, що розташована в зоні АТО, якщо юрособи перебувають не там і оформили іпотеку задля забезпечення виконання зобов'язань за договорами, укладеними після 1 січня 2018 року, або за договорами, до яких вносилися зміни в частині продовження строків виконання зобов'язань або зменшення розміру процентів, штрафних санкцій. Закон спрямовано на покращення інвестиційного клімату та врегулювання питання забезпечення чинних і нових іпотечних договорів об'єктами нерухомого майна, що перебувають на підконтрольній державній владі частині території проведення АТО. Зміни передбачено законопроектом № 7338 щодо відновлення можливостей розвитку малого й середнього бізнесу з використанням позикового фінансування на території проведення антитерористичної операції, який прийнято Верховною Радою як Закон.

10. Почне діяти вимога щодо обов'язкової закупівлі ліків, включених до Нацпереліку

Виробникам ліків із 1 січня 2018 року слід забезпечити наявність лікарських засобів з Національного переліку, оскільки з цієї дати заклади охорони здоров'я, які повністю або частково фінансуються з державного і місцевих бюджетів, закуповуватимуть ліки, включені до нього. Лише за умови задоволення в повному обсязі потреби у лікарських засобах, включених до Нацпереліку, замовники можуть закуповувати інші ліки. При цьому перевага віддається лікарським засобам, що включені до галузевих стандартів у сфері охорони здоров'я.

11. Посилюються вимоги до бухобліку та фінзвітності "підприємств публічного інтересу"

У правовому полі України з'являється поняття "Підприємство публічного інтересу". До бухгалтерського обліку та фінансової звітності таких підприємств висуваються посилені вимоги. Зокрема, усі вони повинні будуть складати фінансову звітність за МСФЗ і проходити обов'язковий аудит. До підприємств громадського інтересу належатимуть, у тому числі, усі великі підприємства. У зв'язку з цим класифікацію підприємств за розмірами для цілей складання фінансової звітності приведено у відповідність до Директиви 2013/34/ЄС. Ці й інші зміни внесено до Закону "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", Законом від 05.10.2017 № 2164-VIII який набирає чинності 1 січня.

12. Аудитори отримають новий Закон

Новий Закон "Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність" (законопроект № 6016-д) висуває нові, більш жорсткі вимоги до провадження аудиторської діяльності, особливо під час проведення аудиту фінансової звітності підприємств, що становлять публічний інтерес. Закон було прийнято 21 грудня та станом на 28 грудня ще не підписано Президентом.

Текст оновлюватиметься в разі появи нових "подарунків" від законодавців.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини