Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Посадові оклади педпрацівникам планують підвищити за рахунок зростання тарифних розрядів

4 грудня 2017, 10:00
604
0
Реклама

Міносвіти підготувало проект постанови Уряду з метою підвищення рівня оплати праці педагогічних та науково-педагогічних працівників закладів освіти у 2018 році. Зазначене, зокрема, планується забезпечити шляхом збільшення розміру посадового окладу працівника 1-го тарифного розряду та збільшення розміру посадового окладу (ставки заробітної плати) педагогічних та науково-педагогічних працівників закладів освіти на 1 тарифний розряд. Підвищення, як і у 2017 році, планують зробити поетапно: з 1 січня та 1 вересня.

Однак незрозумілим лишається, як це підвищення узгоджується з умовами оплати праці педпрацівників за новим Законом України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII.

Нагадаємо: норми щодо мінімальних розмірів посадових окладів (ставок зарплати) мають запрацювати з 01.01.2018, але з урахуванням перехідних положень. Останні вимагають від Уряду забезпечити до 2023 року поетапне щорічне збільшення посадового окладу педпрацівника найнижчої кваліфікаційної категорії до 4-х прожиткових мінімумів для працездатних осіб пропорційно розміру збільшення доходів Держбюджету порівняно з попереднім роком і затвердити відповідні схеми посадових окладів (ставок зарплати). Однак наразі відсутнє будь-яке роз'яснення щодо того, як реалізовуватиметься ця норма.

Група народних депутатів іще раніше зареєструвала у ВРУ законопроект № 7153, який має виправити це й прописати саме розмір 3 мінімальні зарплати й у пп. 1 п. 6 р. «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про освіту.

Також розроблено проект змін до постанови КМУ від 23.03.2011 р. № 373.

Ними передбачаються:

• можливість установити надбавку за престижність праці в розмірі 30%;

• надбавка в розмірі понад 20% може бути встановлена вчителям закладів загальної середньої освіти та викладачам закладів професійної (професійно-технічної) освіти, які викладають предмети згідно з Державним стандартом базової та повної загальної середньої освіти з 1 січня 2018 року;

• учителі пілотних шкіл, що апробують стандарт Нової української школи, учителі початкової школи, які здійснюють освітній процес за стандартами Нової української школи, та вчителі української мови й літератури у школах із навчанням мовами національних меншин, з 1 січня 2018 року мають отримувати надбавку в розмірі не менше 25%;

• решті педагогічних працівників надбавка в розмірі понад 20% може бути встановлена з 1 вересня 2018 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини