Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи оштрафують ФОПа, який за наявності банківського рахунка сплатив ЄСВ готівкою

5 грудня 2017, 12:00
401
0
Реклама

Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI передбачено, що ЄСВ сплачується шляхом перерахування платником безготівкових коштів із його банківського рахунка (ч. 7 ст. 9).

Водночас згідно з пп. 2 п. 2 р. IV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449, фізичні особи - підприємці, у т.ч. ті, що обрали спрощену систему оподаткування, які НЕ мають банківського рахунка, сплачують ЄВ шляхом готівкових розрахунків через банки або відділення зв'язку.

Тобто у загальному випадку ЄСВ має сплачуватися безготівково. Можливість готівкових розрахунків передбачена на випадок, якщо ФОПи не мають банківського рахунка.

Утім фахівці ДФСУ зазначили: нормами чинного законодавства НЕ передбачено застосування відповідальності до ФОПів, які за наявності банківського рахунка сплачують ЄВ шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв'язку.

З таким роз'ясненням із розділу 301.09 модуля БАЗА ПОДАТКОВИХ ЗНАНЬ можна ознайомитись в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини