Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перевозимо пасажирів міським пасажирським транспортом: податкові наслідки

5 грудня 2017, 15:35
655
0
Реклама

ПДВ

Постачання послуги з перевезення пасажирів автомобільним транспортом міського та приміського сполучення є об'єктом обкладення ПДВ відповідно до абз. «б» п. 185.1 ПКУ.

Базою обкладення ПДВ для таких послуг є затверджений уповноваженими органами державної влади чи органами місцевого самоврядування тариф, незалежно від того, з якого джерела перевізник отримує кошти за перевезення: безпосередньо від пасажира, з бюджету чи від інших третіх осіб.

Своєю чергою, відповідно до пп. 197.1.8 ПКУ звільняються від обкладення ПДВ операції з постачання послуг із перевезення пасажирів міським пасажирським транспортом (крім таксі), тарифи на які регулюються в установленому законом порядку.

Ця норма не поширюється на операції з надання пасажирського транспорту в оренду (прокат).

Під час надання безпосередньо підприємством пасажирського транспорту в оренду (прокат) такі операції обкладатимуться ПДВ на загальних підставах.

Зважаючи на викладене вище, дія пп. 197.1.8 ПКУ поширюється на операції з постачання послуг із перевезення пасажирів міським пасажирським транспортом (крім таксі) у разі, якщо послуги з перевезення здійснюються в межах населеного пункту й тарифи на такі перевезення затверджено вповноваженим органом, незалежно від того, за рахунок яких джерел компенсується їх вартість (пасажирами чи за рахунок місцевого або держбюджету).

Податок на прибуток

Об'єктом обкладення податком на прибуток є прибуток, який визначається шляхом коригування бухгалтерського фінрезультату до оподаткування на різниці, визначені ПКУ (пп. 134.1.1 ПКУ).

Водночас положеннями ПКУ не передбачено коригування фінрезультату до оподаткування на суми компенсаційних виплат, отриманих за надання послуг із перевезення міським пасажирським транспортом пільгових категорій населення. Такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку під час визначення фінансового результату до оподаткування.

ІПК ДФСУ від 27.11.2017 р. № 2714/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини