Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держреєстрація договорів оренди землі онлайн і «СМС-МАЯК!» для власників й орендарів аграрних угідь

7 грудня 2017, 15:00
428
0
Реклама

6 грудня 2017 року Мін'юст, Мінагрополітики, Державне агентство з питань електронного урядування та Фонд «Східна Європа» презентували нову електронну послугу з реєстрації договорів оренди земель сільськогосподарського призначення в режимі онлайн.

«Для того щоб зареєструвати підписаний контракт, достатньо завантажити скан-копію угоди про оренду землі сільськогосподарського призначення та підписати ці дані власним електронним цифровим підписом», - додала перший заступник Міністра юстиції.

Вона звернула окрему увагу на те, що під час реєстрації договору відбуватиметься онлайн-обмін інформацією з базою даних Держгеокадастру, що надасть можливість перевіряти наявність відповідної земельної ділянки в базі ДЗК.

«Ще на стадії оформлення заявки код земельної ділянки, що вноситься, одразу перевірятиметься у Державному земельному кадастрі. Тож, якщо номер указано неправильно або така ділянка не значиться у кадастрі, подати заявку стане неможливо. Відповідно, суттєво зменшиться кількість відмов у реєстрації такого договору з причини неправильно поданих даних. Крім того, реєстратор автоматично отримає інформацію про власника земельної ділянки, договір на яку реєструється. Відтак подання заявки в режимі онлайн стане суттєвою економією часу та нервів усіх учасників процесу», - додав Олександр Риженко, Голова Державного агентства з питань електронного урядування. За його словами, найближчим часом до цієї системи буде підключено близько 20 пріоритетних державних реєстрів, що дозволить понад 98% адміністративних послуг та сервісів для громадян перевести в електронний формат.

Окрім того, Уряд під час засідання 6 грудня підтримав розроблену Мін'юстом постанову, яка ліквідує можливість подвійної реєстрації сільськогосподарських земель, чим часто користувалися рейдери, та поширює дію сервісу «СМС-МАЯК!» на власників й орендарів аграрних угідь.

Прийнятий Урядом документ забезпечує автоматичну перевірку наявності кадастрового номера земельної ділянки. Це унеможливлює подвійну реєстрацію землі та реєстрацію неіснуючих ділянок, гарантує виправлення помилок під час унесення інформації.

Окрім того, прийняте рішення забезпечує розширення сервісу Мін'юсту «СМС-МАЯК!» не лише на власників земельних ділянок, а й на орендарів і тих громадян, які мають інші форми власності.

За повідомленням Урядового порталу

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини