Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нюанси передання бюджетниками держмайна в оренду

12 січня 2018, 10:30
441
0
Реклама

Фонд держмайна надав пояснення бюджетним установам у частині передання ними в оренду держмайна. Роз'яснення викладені в листі від 05.10.2017 р. № 10-16-18940

1. Договір оренди надає орендарю виключне право на користування майном, а спосіб урахування користування цим орендарем приміщень загального користування залежить від конкретних обставин користування зазначеними приміщеннями. 

Наприклад, якщо частиною коридора користується лише орендар, то цю частину приміщення можна включити до об'єкта оренди. 

Якщо ж приміщеннями користуються і орендар, і балансоутримувач, і інші особи, то вони до об'єкта оренди не включаються, а орендар бере участь в утриманні таких приміщень (у відповідній пропорції). Між орендарем і балансоутримувачем укладається договір про відшкодування витрат балансоутримувача на надання комунальних послуг орендарю й інших затрат, пов'язаних з утриманням орендованого нерухомого майна. 

У разі включення приміщень загального використання до об'єкта оренди оцінка й розрахунок орендної плати за використання цих приміщень здійснюється так само, як і для інших площ, включених до об'єкта оренди. 

2. Протягом 10-ти робочих днів після розміщення оголошення орендодавець приймає заяви про оренду відповідного майна. 

Протягом 3-х робочих днів після закінчення строку приймання заяв орендодавець своїм наказом ухвалює рішення за результатами вивчення попиту на об'єкт оренди. Формою рішення є дія: або укладання договору оренди, або проведення конкурсу на право оренди. 

3. Оцінка об'єкта оренди передує укладенню договору оренди. У разі якщо на момент подовження дії договору оренди остання оцінка об'єкта оренди була зроблена більш як 3 роки тому, для продовження (поновлення) договору оренди провадиться оцінка об'єкта оренди. 

Вартість послуг з проведення незалежної оцінки об'єкта оренди оплачує орендар. У разі якщо кошторисом державного підприємства не передбачені видатки на оплату послуг суб'єктів оціночної діяльності, може бути укладений тристоронній договір, за яким платником буде орендар (потенційний орендар). 

4. Договір найму будівлі чи іншої капітальної споруди (їх окремої частини) строком на 3 роки й більше підлягає нотаріальному посвідченню. 

У разі якщо внаслідок унесення змін до договору така його істотна умова, як строк його дії, сторонами визначено більшим, ніж 3 роки (а саме - якщо додатковою угодою відповідним чином змінюється пункт договору, який передбачав менш ніж 3-річний строк), то за загальним правилом відповідна додаткова угода чи договір у редакції такої угоди підлягають нотаріальному посвідченню, якщо інше не встановлено договором. Таким чином, у випадку неодноразової пролонгації договору оренди будівлі чи іншої капітальної споруди (строк дії якого менш ніж 3 роки) немає підстав для його нотаріального посвідчення та державної реєстрації. 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини