Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як заокруглення сум в чеках впливає на базу оподаткування

21 листопада 2018, 09:10
480
0
Реклама

Податківці відповіли на низку запитань пов'язаних із порядком заокруглення сум для цілей деяких госпоперацій та податків.

Запитання

Відповідь

Як відображається у фіскальному чеку сума до та після заокруглення?

Розрахункові документи, що друкуються РРО, можуть містити додаткові дані про проміжний підрахунок загальної суми за чеком, суму здачі та інші дані, зокрема інформацію, яка визначена технічними вимогами до спеціалізованих РРО.

Таким чином, суб'єкти господарювання можуть додатково друкувати у реквізитах розрахункових документів загальну вартість придбаних товарів (отриманих послуг) у межах фіскального чека наступним чином:

після рядка 7 фіскального чека перед рядком 8 фіскального чеку додати нові рядки "Загальна вартість придбаних товарів (отриманих послуг) за чеком до заокруглення" та "заокруглена знижка/заокруглена надбавка";

• в рядку 8 фіскального чека "СУМА" зазначати "Загальна вартість придбаних товарів (наданих послуг) за чеком після заокруглення". Саме вказана сума вважається сумою розрахунку за відповідним розрахунковим документом.

Яка сума - до чи після заокруглення - з розрахункових документів повинна потрапляти до підсумку розрахункових операцій фіскального звітного чеку (z-звіту) та чеку x-звіту та яким чином вона переноситься до податкової накладної?

До підсумку розрахункових операцій z-звіту та x-звіту має потрапляти загальний підсумок розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги), тобто сума з розрахункових документів після заокруглення.

Яка сума зазначається як база оподаткування ПДВ у податкових накладних?

База оподаткування ПДВ тієї чи іншої операції з постачання товарів/послуг визначається шляхом множення кількості (об'єму, обсягу) поставлених товарів/послуг на їх ціну (без ПДВ).

При цьому нормами ПКУ не передбачено врахування будь-яких заокруглень, при визначенні бази оподаткування ПДВ.

Як обліковувати результати заокруглень для цілей податку на прибуток?

ПКУ не передбачено коригування фінрезультату підприємства на округлені суми під час проведення готівкових розрахунків за товари (роботи, послуги). Такі операції відображаються згідно з правилами бухобліку при формуванні об'єкта оподаткування податком на прибуток.

У декларації з податку на прибуток, суми показників податку на прибуток відображаються у гривнях без копійок з відповідним заокругленням.

Як обліковувати результати заокруглення для цілей ПДФО та військового збору?

Заокруглення не є знижкою або надбавкою, рекламою або стимулюванням продажу товарів (робіт, послуг).

Сума заокруглення у бік зменшення, яка відображена у розрахункових документах при продажу товару (робіт, послуг) фізичній особі - платнику податку (збору) за готівку, у розумінні ПКУ, не є доходом, отриманим таким платником як додаткове благо у вигляді суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів, індивідуально призначеної для цього платника.

Яким чином продавцю/постачальнику товарів (робіт, послуг) здійснювати заокруглення у випадку, коли в розрахунковому документі міститиметься:

• лише одна товарна позиція тютюнового виробу, вартість якої до заокруглення становить максимальну роздрібну ціну, встановлену виробником/імпортером продукції у порядку, встановленому ПКУ?

• одна товарна позиція алкогольного виробу та одна товарна позиція тютюнового виробу, вартість яких до заокруглення становить мінімальну та максимально роздрібну ціну відповідно?

Для запобігання порушенню суб'єктами господарювання норм ПКУ та Закону № 481 щодо застосування мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін на алкогольні напої та максимальних роздрібних цін на тютюнові вироби ДФС рекомендує:

• виробникам та продавцям алкогольних напоїв, в частині механізму заокруглення загальних сум, ураховувати вимоги Постанови № 957;

• виробникам і імпортерам при формуванні максимальної роздрібної ціни на тютюнові вироби керуватися положеннями Постанови № 25 в частині механізму заокруглення загальних сум;

• для роздрібної торгівлі при продажу тютюнових виробів, в частині механізму заокруглення загальних у чеку сум розрахунків готівкою за товари, ураховувати вимоги пп. 14.1.106 ПКУ, а саме: продаж підакцизних товарів, на які встановлюються максимальні роздрібні ціни, не може здійснюватися за цінами, вищими за максимальні роздрібні ціни, збільшені на суму акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Див. ІПК ДФС від 14.11.2018 р. № 4820/6/99-99-14-05-01-15/ІПК.

Корисним на цю тему буде матеріал: "Особливості заокруглення сум у чеках на придбання алкоголю й тютюну" видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини