Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держслужбовцям перерахують страховий стаж

21 листопада 2018, 10:00
17836
0
Реклама

На сьогодні розмір пенсії залежить від тривалості страхового стажу та величини заробітку, з якого сплачувалися страхові внески.

Водночас залишається неврегульованим питання обчислення пенсії, коли особа має тривалий страховий стаж (40 років і більше), але отримувала невеликий заробіток, тому розмір її пенсії збільшився лише за рахунок тривалості страхового стажу. Крім того, проблемним залишається питання можливого зниження коефіцієнта заробітку для осіб, які після досягнення пенсійною віку продовжували працювати на роботах із нижчою оплатою праці.

З метою удосконалення порядку обчислення розміру пенсії Мінсоцполітики розробило законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обчислення пенсії, який надійшов на погодження до СПО профспілок.

Він передбачає

запровадження двоскладової формули обчислення пенсії для визначення розміру пенсії за віком (за наявності не менше ніж 60 календарних місяців страхового стажу до 01.07.2000 та страхового стажу будь-якої тривалості після цієї дати), при якій розмір пенсії буде визначатися окремо за період страхового стажу до 01.07.2000 та після цієї дати;

врахування за вибором особи заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії за будь-які 15 повних календарних років (з 1 січня по 31 грудня) страхового стажу на вибір (180 місяців), починаючи з 1 січня 2001 року;

автоматичний перерахунок пенсії особам, пенсії/щомісячне довічне грошове утримання яким призначені на умовах та в порядку, передбаченому Законом України ,,Про державну службу” від 10.12.2015 р. № 889-VII, а також тим особам, які працювали на посадах державної служби та інших посадах, які передбачали сплату ЄСВ за підвищеною ставкою, пенсії яким обчислено на умовах, передбачених Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" розмір яких, з урахуванням проведеного перерахунку, буде більшим. За періоди роботи на посадах державної служби та інших посадах, які передбачали сплату ЄСВ, а до 1 січня 2011 року - страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за підвищеною ставкою, величина оцінки одного року страхового стажу підвищується на коефіцієнт, що визначається як співвідношення між розміром страхових внесків, сплачених особою та роботодавцем, і загальним розміром страхових внесків, які сплачували застраховані особи та їхні роботодавці, за відповідний період сплати страхових внесків;

удосконалення порядку застосування середньої заробітної плати (доходу) при переведенні вперше з пенсії по інвалідності на пенсію за віком з урахуванням щорічного перерахунку з 1 квітня без додаткового звернення особи.

Про заповнення оновленої форми заяви-розрахунки читайте у матеріалах газети "Інтерактивна бухгалтерія":

· Нова форма заяви-розрахунку для лікарняних (декретних): аналізуємо роз'яснення Фонду;

· Новий порядок отримання лікарняних (декретних) від Фонду соцстраху діє з 1 жовтня.

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтесь наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини