Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Визнання правочинів нікчемними знаходиться за межами компетенції податківців

14 грудня 2018, 11:30
505
0
Реклама

Підстави нікчемності правочину встановлюються законом, а не актами податкових перевірок. Відповідний висновок, якого дійшли суди першої та апеляційної інстанції за результатами системного аналізу статей ЦКУ, був підтриманий ВС/КАС (постанова від 04.12.2018 р. у справі № 813/2230/13-а).

Водночас ВС/КАС наголосив: визнання правочинів нікчемними знаходиться за межами компетенції податкового органу.

Зі свого боку нагадаємо, що згідно з пп. 20.1.30 ПКУ контролюючі органи мають право звертатися до суду, у тому числі подавати позови до підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, щодо визнання оспорюванних правочинів недійсними та застосування визначених законодавством заходів, пов'язаних із визнанням правочинів недійсними, а також щодо стягнення в дохід держави коштів, отриманих за нікчемними договорами.

Нерідко сумніви щодо дійсності правочинів у контролерів виникають у разі, коли є підозри щодо реальності вчинених операцій. У зв'язку з цим радимо ознайомитися з матеріалом "Відсутні первинні документи на підприємстві: як довести реальність операцій під час перевірки" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини