Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розрахунок коригування на зменшення обсягів постачання: неоднозначні рекомендації ДФС

16 лютого 2018, 11:30
1797
0
Реклама

Якщо після реєстрації податкової накладної в ЄРПН у платника ПДВ в подальшому у зв'язку з наявністю підстав, перерахованих в ст. 192 ПКУ, виникає необхідність доповнення податкової накладної новою або новими товарними позиціями на заміну вже вказаних або у зв'язку зі зменшенням обсягів постачання по окремій або окремих товарних позиціях, платнику податку слід в розрахунку коригування:

• сторнувати (або зменшити) показник «Обсяги постачання» по відповідній товарній позиції або по кільком товарним позиціям, з відповідними значеннями ціни, кількості, одиниці виміру, коду товару/послуги, ставки, найменування, при цьому у графі 1 рядка розрахунку коригування, яким сторнується товарна позиція, вказати порядковий номер рядка податкової накладної, за яким була зазначена дана товарна позиція в податковій накладній, що коригується;

• додати нові товарні позиції з відповідними значеннями ціни, кількості, одиниці виміру, коду товару/послуги, ставки, найменування, але при цьому у графі 1 рядка розрахунку коригування, яким вводиться товарна позиція, зазначається новий черговий порядковий номер рядка податкової накладної, який не зазначався раніше в податковій накладній, що коригується;

• у графі 2 розрахунку коригування у всіх рядках, які заповнюються, зазначити причину коригування - «Зміна номенклатури».

Такі рекомендації ДФСУ надала в ІПК від 12.02.2018 р. № 561/6/99-99-15-03-02-15/ІПК (далі - ІПК № 516).

Зауважимо: нещодавно податківці рекомендували у випадку, коли відбувається лише зміна кількісних або вартісних показників податкової накладної, без зміни безпосередньо номенклатури товарів/послуг, таке коригування здійснюється записом в одному рядку у розрахунку коригування до податкової накладної, у графі 1 якого відображається № за порядком рядка податкової накладної, що коригується (див. ІПК ДФСУ від 01.02.2018 р. № 400/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Про це ми повідомляли в новині «Змінилася номенклатура товарів, їх кількість або вартість: як скласти розрахунок коригування».

Тож нові рекомендації в ІПК № 516 дещо спантеличують, адже у них ідеться про те, що у разі зменшенням обсягів постачання розрахунок коригування до податкової накладної має складатися як і при зміні номенклатури.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини