Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Про схеми ухилення від сплати податку на прибуток через залучення кредитів від нерезидентів

20 лютого 2018, 12:45
496
0
Реклама

Харківське управління Офісу великих платників податків провело перевірку великого виробничого підприємства, яке, починаючи з 2014 року, постійно декларувало від'ємне значення об'єкту оподаткування з податку на прибуток.

Як з'ясовано в ході перевірки, причиною збитків є саме від'ємне значення курсових різниць за отриманими кредитами від нерезидентів.

З одного боку - норми ПКУ дозволяють врахування від'ємного значення курсових різниць у складі витрат, але з іншого боку - правила бухгалтерського обліку не завжди передбачають «витратність» таких операцій.

В результаті перевірки встановлено отримання підприємством в 2014 році кредитів від засновників-нерезидентів з терміном погашення - 2018 рік. Крім того, до цього моменту не передбачено погашення навіть відсотків за такими кредитами (згідно умов вони нараховуються, але сплачуються разом з погашенням основної суми кредитів).

До складу витрат підприємство за 2014 - 2015 роки включило курсові різниці у сумі 76,0 млн грн.

При цьому, підприємство не врахувало норми ст. 9 П(С)БО 21 «Вплив змін валютних курсів», згідно з якою курсові різниці, що виникають по дебіторській заборгованості або зобов'язанням по розрахунках з господарською одиницею за межами України (дочірнє, асоційоване, сумісне підприємство, філія, представництво або інший підрозділ підприємства, що знаходиться та здійснює господарську діяльність за межами України), погашення яких не планується та не є вірогідним в найближчій перспективі, враховуються у складі іншого додаткового капіталу та відображаються в іншому сукупному доході.

Отже при отриманні підприємством-резидентом кредитів, позик, тощо від засновників-нерезидентів на умовах, що не передбачають погашення в найближчій перспективі, повинна виконуватись норма ст. 9 П(С)БО 21.

Перевіркою встановлено порушення порядку ведення бухгалтерського обліку, в наслідок чого підприємством було завищено від'ємне значення об'єкту оподаткування з податку на прибуток на 76,0 млн грн.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини