Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Проект порядку зупинення реєстрації ПН: зауваження від ДФС

20 лютого 2018, 13:30
385
0
Реклама

ДФС розглянула проект постанови КМУ «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних», надісланий листом МФУ від 31.01.2018 р. № 26010-06-10/2754. До цього проекту ДФС зробила такі зауваження:

• щодо доповнення Порядку зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН (проекту постанови КМУ) новим п. 30 такого змісту: «Ризик, який не був виявлений при здійсненні Моніторингу, але об'єктивно існує та був з'ясований за результатами додаткового аналізу податкової інформації після реєстрації ПН/РК в ЄРПН, може бути досліджений під час проведення документальної перевірки дотримання податкового законодавства щодо повноти визначення податкового зобов'язання постачальником або правомірності формування податкового кредиту покупцем, що зазначені у ПН/РК із з'ясованим ризиком»;

• щодо створення Комісії в Офісі великих платників ДФС;

• щодо строку подачі скарг на рішення Комісій.

Крім того, ДФС повідомляє, що передбачена Мінфіном система створює ризики як безперешкодного формування схемного податкового кредиту, так і зупинення ПН платникам реального сектору економіки.

Зокрема, Мінфіном запропоновано доповнити проект постанови поняттям «позитивна податкова історія платника податку». Платник податку, який за результатами підрахунків показників та коефіцієнтів має позитивну податкову історію, матиме право безперешкодно реєструвати ПН/РК в ЄРПН. Проте віднесення платника до платників податків з позитивною історією по визначеним критеріям може призвести до маніпулювання несумлінними платниками такими критеріями.

Крім того, постійна зміна критеріїв визначення платників з позитивною історією з метою упередження формування схемного податкового кредиту може негативно вплинути на платників реального сектору економіки.

Також Мінфіном надано пропозиції про формування на регіональному та центральному рівнях комісій, які прийматимуть рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН/РК. При цьому збільшено термін для прийняття рішень про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН/РК відповідними комісіями протягом 10 робочих днів.

Лист ДФСУ від 01.02.2018 р. № 340/4/99-99-07-04-03-13

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини