Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Який графік роботи можна встановити для працівниці, в якої є діти до трьох років

20 лютого 2018, 15:00
420
0
Реклама

Питання: чи має право роботодавець змінювати графік роботи для таких категорій працівників, як жінки, що мають дітей до трьох років, шляхом встановлення для них початку робочого дня пізніше встановленого правилами внутрішнього трудового розпорядку, з наступним відпрацюванням у обідню перерву?

Згідно Положення про порядок та умови застосування змінного (гнучкого) графіку роботи для жінок, що мають дітей, затвердженого постановою Держкомпраці СРСР та Секретаріату ВЦРПС від 06.06.1984 р. № 170/10-101, змінний (гнучкий) графік роботи є спеціальною формою регламентації трудового розпорядку на підприємстві, в установі, організації, яка передбачає особисту участь жінок, які мають дітей (далі - працівниці), у визначенні строків своєї роботи відповідно з її повсякденними соціально - побутовими та іншими особистими потребами і з врахуванням інтересів виробництва.

Змінний (гнучкий) графік роботи встановлюється за погодженням між адміністрацією та працівницями при прийомі їх на роботу, а також адміністрацією та працівницями, якщо у зв'язку з необхідністю догляду за дітьми вони не можуть працювати по звичайному графіку.

Вказаний графік вводиться наказом адміністрації за погодженням із профспілковим комітетом. При цьому, повинні враховуватися особливості виробництва, технологічного процесу, організації та умов праці, а також думка трудового колективу того структурного підрозділу, де будуть виконуватися роботи по такому графіку.

Змінний (гнучкий) графік роботи може бути встановлений як без обмеження строку, так і на будь-який зручний для працівниці строк: до досягнення дитиною певного віку, на період навчального року тощо.

Змінний (гнучкий) графік роботи повинен забезпечувати працівницям встановлену законодавством тривалість щоденного та щотижневого відпочинку.

У залежності від виробничих та місцевих умов змінний (гнучкий) графік роботи може застосовуватися у різних варіантах з різними режимами робочого часу і часу відпочинку. Однак, обов'язковою умовою для таких графіків повинно бути дотримання річного балансу робочого часу.

Змінний (гнучкий) графік роботи, як правило, повинен складатися з трьох частин:

«фіксований час» - час, коли працівниці зобов'язані перебувати на своєму робочому місці;

«змінний час» - час, в межах якого працівниці мають право розпочинати та закінчувати роботу на свій розсуд;

«перерви для відпочинку та харчування» - не менше 30 хвилин і не більше 2 годин у період «змінного часу», які працівниці повинні використати для відпочинку та харчування. Ця перерва до робочого часу не включається.

Крім зазначеного, за угодою з адміністрацією підприємства працівниці може бути встановлений режим неповного робочого часу.

Відповідь розміщена на сайті Управління Держпраці у Черкаській області.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини