Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати схвалили створення кредитного реєстру

7 лютого 2018, 11:00
262
0
Реклама

Нацбанк отримає повноваження зі створення та ведення кредитного реєстру.

НБУ зможе отримувати від банків і ФГВФО інформацію про позичальників, а також надавати банкам та бюро кредитних історій інформацію з кредитного реєстру.

Передбачено, що банк подає до кредитного реєстру таку інформацію:

- відомості, що ідентифікують боржника;

- інформацію про умови кредитної операції та виконання зобов'язань за кредитними операціями;

- інформацію про належність боржника до пов'язаних з банком осіб;

- інформацію про забезпечення виконання зобов'язань за кредитною операцією, у тому числі порукою (дата укладення договору про забезпечення виконання зобов'язання, вид забезпечення);

- іншу інформацію про боржника - юрособу (вид економічної діяльності боржника, належність до групи юридичних осіб, належність до групи пов'язаних контрагентів, відомості, що ідентифікують власників, які володіють 10 і більше відсотками статутного капіталу юридичної особи, тощо).

Також встановлено розмір заборгованості позичальника перед банком, за умови перевищення якого банки отримують доступ до інформації з кредитного реєстру про здійснені кредитні операції з таким клієнтом.

Встановлено, що НБУ надає банкам доступ до інформації кредитного реєстру про кредитні операції боржника, загальна заборгованість якого перед одним банком (за основною сумою і відсотками), згідно з даними кредитного реєстру, дорівнює або перевищує 100 розмірів мінімальної місячної заробітної плати (чи еквівалент цієї суми в іноземній валюті за офіційним курсом НБУ, встановленим на перший робочий день місяця, наступного за звітним). Така інформація надається банку тільки про боржників, якщо вони є боржниками (та/або їх пов'язаними особами) цього банку, або за наявності документально підтвердженого звернення особи про намір здійснити активну операцію з цим банком.

Фонд гарантування вкладів буде зобов'язаний надати інформацію для реєстру про кредитні операції банків, які виводяться ним з ринку.

У той же час банки зобов'язані:

- надавати інформацію для кредитного реєстру;

- повідомляти клієнта про те, що інформація про нього направляється до реєстру (інформація може бути виправлена у разі обгрунтованого звернення позичальника).

Позичальник, інформація про якого включена до реєстру, отримає право доступу до неї, він зможе вимагати внести зміни до такої інформації у разі незгоди з її змістом.

Нацбанк буде зобов'язаний надати позичальнику за його зверненням інформацію про нього та вживати заходів щодо виправлення банками недостовірної інформації.

Визначено порядок розгляду звернень позичальника про внесення змін до інформації про нього в реєстрі.

Крім того, врегульовано питання безперервності оновлення інформації за кредитними договорами у разі переуступлення права вимоги за ними.

Відповідний Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків» (проект № 7114-д) прийнято Верховною Радою 6 лютого.

Закон прийнято з техніко-юридичними правками.

Нагадаємо, законопроект було прийнято за основу 16 листопада 2017 року

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини