Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Визначаємо базу оподаткування ПДВ операцій з постачання орендних послуг

9 лютого 2018, 13:30
429
0
Реклама

Об'єктом оподаткування ПДВ є операції з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до п. 185.1 ПКУ. Тож у разі надання майна в оренду орендодавець зобов'язаний буде нарахувати ПДВ-зобов'язання.

База оподаткування ПДВ визначається виходячи з договірної вартості товарів/послуг та не може бути меншою мінімальних розмірів, визначених п. 188.1 ПКУ. При цьому до складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

Складовою частиною господарської діяльності з нерухомим майном є як придбання власником такого майна певних товарів та отримання ряду послуг, пов'язаних з необхідністю утримання такого майна (теплова та електрична енергія, природний газ, послуги з водопостачання, водовідведення, охорони, інших супутніх товарів/послуг тощо, далі - комунальні послуги та енергоносії), сплата податків, пов'язаних з рухомим/нерухомим майном (транспортний податок, земельний податок, орендна плата за землю, податок на нерухоме майно), так і перенесення вартості таких витрат на вартість готової продукції чи послуг, в тому числі і формування з урахуванням таких витрат розміру орендної плати за рухоме/нерухоме майно. В такому випадку перераховані витрати будуть визнані такими, що використані орендодавцем в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності.

Тож у вартості орендної плати за рухоме/нерухоме майно орендар має здійснювати економічне відшкодування (компенсацію) всіх елементів витрат, пов'язаних з послугами з надання майна в оренду. Тобто сума відповідних витрат потрапить до бази оподаткування ПДВ.

На дату виникнення податкових зобов'язань у загальному порядку за правилом «першої події», визначеним п. 187.1 ПКУ, платник ПДВ (орендодавець) зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ термін (п. 201.1 і п. 201.4 ПКУ).

У разі якщо на дату складання документа, що засвідчує факт постачання послуг (наприклад, останній календарний день місяця), фактична вартість орендної плати відрізняється від розрахункової, яка була сплачена раніше, до такої податкової накладної має бути складений та зареєстрований в ЄРПН відповідний розрахунок коригування.

Слід враховувати, що з метою застосування норм п. 201.4 ПКУ постачання послуг з оренди, незалежно від умов розрахунків (передоплата або ні), не може розглядатися як постачання, яке має безперервний або ритмічний характер, якщо періодичність оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг за договором оренди, визначається за місяць або за довший період.

ІПК ДФСУ від 30.01.2018 р. № 342/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини