Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може держорган отримувати благодійну допомогу

12 квітня 2018, 09:00
867
0
Реклама

Держорганам, органам місцевого самоврядування забороняється одержувати від фізичних, юридичних осіб безоплатно грошові кошти або інше майно, нематеріальні активи, майнові переваги, пільги чи послуги, крім випадків, передбачених законами або чинними міжнародними договорами, згоду на обов'язковість яких надано Верховною Радою України (ч. 1 ст. 54 Закону України "Про запобігання корупції" від 14.10.2014 р. № 1700-VII, далі - Закон № 1700).

Разом з тим ч. 3 ст. 23 Закону № 1700 встановлено, що подарунки, одержані особами, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, як подарунки державі, АР Крим, територіальній громаді, державним або комунальним підприємствам, установам чи організаціям, є відповідно державною або комунальною власністю і передаються органу, підприємству, установі чи організації у порядку, визначеному КМУ.

Благодійні внески, гранти та дарунки є власними надходженнями бюджетних установ, які отримуються додатково до коштів загального фонду та включаються до спеціального фонду бюджету, і спрямовуються на організацію основної діяльності бюджетних установ (ч. 4 ст.13 БКУ).

З огляду на це, Мінюст у листі від 15.02.2018 р. № 5512/100-2-18/7.3.1 підсумовує: у разі отримання благодійної допомоги, форми якої будуть характеризуватися такими правовими ознаками як безкорисливість, що свідчить про надання допомоги на благо інших без будь-якої вигоди; добровільність - діяльність, яка здійснюється за вільним волевиявленням благодійника, без будь-якого примусу та втручання з боку суб'єктів владних повноважень; цільова спрямованість - наявність конкретної мети, в межах напрямків і порядку, встановлених Законами України "Про благодійну діяльність та благодійні організації", "Про Державний бюджет України на 2018 рік", БКУ, тоді до зазначених дій не може бути застосована заборона, передбачена ст. 54 Закону № 1700.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини