Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи виникають коригувальні різниці на суму нарахованої амортизації ОЗ, яка капіталізується та формує вартість об'єкта незавершеного будівництва

19 квітня 2018, 15:00
1127
0
Реклама

Сума нарахованої амортизації відображається за дебетом рахунків обліку витрат діяльності, виробництва й капітальних інвестицій у кореспонденції з рахунком обліку зносу (амортизації) необоротних активів (п. 25 Методрекомендацій з бухгалтерського обліку ОЗ, затверджених наказом Мінфіну від 30.09.2003 р. № 561).

Тобто сума нарахованої в бухгалтерському обліку амортизації ОЗ, які беруть участь у створенні іншого об'єкта ОЗ, може не включатися в бухгалтерському обліку до витрат звітного періоду та не впливати на фінансовий результат до оподаткування, визначений відповідно до правил бухобліку, а капіталізуватися й ураховуватися під час формування вартості об'єкта незавершеного будівництва.

Ураховуючи зазначене, фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму нарахованої в бухгалтерському обліку амортизації ОЗ (НМА) і зменшується на суму розрахованої амортизації ОЗ (НМА) відповідно до п. 138.3 ПКУ незалежно від того, чи включена така амортизація до складу витрат за правилами бухгалтерського обліку, чи її включено до вартості об'єкта незавершеного будівництва.

При визначенні різниць згідно з пп. 138.1 та 138.2 ПКУ враховується вся сума нарахованої в звітному періоді амортизації ОЗ (НМА) без її розподілу на частину амортизації, що брала участь у визначенні фінансового результату до оподаткування в складі витрат.

Роз'яснення з розділу 102.05 модуля БАЗА ПОДАТКОВИХ ЗНАНЬ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини