Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як визначити вартість майна, що підлягає виплаті учаснику, що виходить з ТОВ

25 травня 2018, 16:00
1543
0
Реклама

Вартість частини майна товариства, належна до сплати учаснику, який виходить із цього товариства, має визначатися із дійсної (ринкової) вартості об'єкта оцінки, з урахуванням всього майна товариства. Адже взяття майна на облік за певною вартістю є односторонньою вольовою дією товариства, яка не може бути беззаперечним доказом дійсної вартості майна.

Такого висновку дійшла Велика Палата Верховного Суду у постанові від 24.04.2018 р. у справі № 925/1165/14, залишивши без змін рішення судів першої та апеляційної інстанції.

Водночас ВС/ВП наголосила, що вважає за необхідне відійти від сформульованої в постанові ВСУ від 18.11.2014 р. у справі № 910/10168/13 правової позиції, згідно з якою вартість частини майна товариства, що підлягає виплаті, повинна відповідати вартості чистих активів товариства.

Детальніше про юридичні аспекти виходу учасника із числа засновників ТОВ (права й обов'язки учасника та ТОВ внаслідок такого виходу), бухгалтерський облік операцій, пов'язаних із таким виходом читайте в матеріалі "Вихід учасника зі складу засновників товариства: наслідки в обліку" газети "Інтерактивна бухгалтерія"

Для отримання доступу до статті, а також інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся БЕЗКОШТОВНИМ 3-денним доступ до сервісу.

Підписуйтесь наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини