Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи є орендар приміщення в багатоквартирному будинку платником земподатку

16 липня 2018, 16:00
344
0
Реклама

Орендар як житлового, так і нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку безпосередньо не набуває прав власності чи користування земельними ділянками, які б підлягали державній реєстрації за таким орендарем відповідно до законодавства.

Отже, підстав для нарахування та сплати плати за землю (у формі земельного податку чи орендної плати за землю державної чи комунальної власності) як у платника податку у нього не виникає.

Відповідне роз'яснення фахівців ДФС, підкріплене посиланням на узагальнюючу податкову консультацію щодо справляння плати за землю у разі оренди площі у багатоквартирному будинку, затверджену наказом Мінфіну від 06.07.2018 р. № 602, розміщене в підкатегорії 112.01 модуля БАЗА ПОДАТКОВИХ ЗНАНЬ.

Водночас слід зважати, що зобов'язання із здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком (в т.ч. витрат на плату за землю) у разі здачі в найм (оренду) квартир та/або нежитлових приміщень державної або комунальної власності несуть наймачі (орендарі) таких квартир та/або приміщень (ч. 4 ст. 12 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" від 14.05.2015 р. № 417-VIII).

Liga:REPORT - сучасний хмарний сервіс для реєстрації податкових накладних: легко створювати (є підказки по заповненню); усе в одному вікні; звірка з ЄРПН; масова відправка; а незабаром - контроль ризикованості блокування ПН.

Спробуйте прямо зараз. 7-денний тестовий доступ без обмежень.

Підписуйтесь наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини