Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нерезидент розрахувався за послуги інвалютою: на яку дату виникають ПДВ-зобов'язання

20 липня 2018, 11:30
377
0
Реклама

Підприємство - платник ПДВ надає послуги нерезиденту. При цьому місце постачання таких послуг - митна територія України. Отже, операція оподатковується ПДВ.

Утім щодо дати виникнення ПДВ-зобов'язань є питання: на яку дату виникають зобов'язання з ПДВ при отриманні від нерезидента попередньої (авансової) оплати в іноземній валюті?

Річ у тім, що надходження інвалютної виручки підлягають обов'язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України, у тому числі безпосередньо НБУ, у розмірі 50%. Решта надходжень в іноземній валюті залишається в розпорядженні резидентів та нерезидентів і використовується ними відповідно до правил валютного регулювання.

Відповідно, уповноважений банк зобов'язаний попередньо зараховувати інвалютні надходження на розподільчий рахунок, і на наступний робочий день здійснити обов'язковий продаж інвалютних надходжень.

Нагадаємо

Відповідно до правил п. 187.1 ПКУ датою виникнення ПДВ-зобов'язань за операціями з постачання послуг є дата "першої події":

• дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника ПДВ як оплата послуг;

або

• дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг.

Таким чином, датою надходження виручки в іноземній валюті є дата надходження коштів на поточний рахунок резидента.

З огляду на зазначене, податківці вважають, що датою виникнення ПДВ-зобов'язань при отриманні попередньої (авансової) оплати в іноземній валюті за надані нерезиденту послуги на митній території України є дата надходження коштів на поточний рахунок:

• в національній валюті, яка надійшла від обов'язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України,

• та в іноземній валюті, перерахованій у гривні за офіційним курсом НБУ на дату надходження її на такий рахунок.

Див. роз'яснення у підкатегорії 101.06 модуля БАЗА ПОДАТКОВИХ ЗНАНЬ.

Утім така позиція контролерів нам не імпонує. Свою позицію щодо дати виникнення ПДВ-зобов'язань у цьому випадку, а також бухоблікові та податково-прибуткові нюанси надання послуг нерезиденту ми виклали в матеріалі "Послуги для нерезидента: облік й оподаткування" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини