Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПДВ з експорту соняшникової олії і зерна: чи буде звільнення від оподаткування?

18 січня 2019, 15:30
1226
0
Реклама

Вісник МСФЗ - електронне видання про застосування міжнародних стандартів фінансової звітності.

Встигніть передплатити зі знижкою 50% до 28.02.2019 р.

Вартість передплати 230 грн/міс.

Деталі акції.

ДФС провела аналіз функціонування ринку зерна і олій та його вплив на надходження до державного бюджету ПДВ. В результаті було виявлено фактичне суттєве перевищення суми відшкодування ПДВ від експорту зернових та олій лише 42 найбільшими експортерами над сумою фактичних надходжень податку всіма виробниками цих товарів за півтора роки на 32,2 млрд.грн. Одним із головних чинників такого дисбалансу є значна частка тіньового ринку.

Крім того, окремо слід зазначити, що за даними НБУ станом на 01.01.2019 сума неповернення валютної виручки від експорту сільськогосподарської продукції складає близько 103 млн доларів. Це поряд з іншими чинниками також обумовлено великим податковим навантаженням на виробників цієї продукції, де значну частку займає ПДВ.

Для того, щоб знайти оптимальний варіант вирішення вказаної проблеми ДФС звернулась до низки асоціацій та Мінагрополітики для висловлення власної позиції з даного питання. Мова йшла про звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання на митній території України та експорту зернових та олій.

"На даному етапі це навіть не пропозиція законодавчих змін, а лише запрошення учасників ринку до обговорення проблеми, яка об'єктивно існує. Проте з незрозумілих причин такий цивілізований підхід ДФС, заклик до діалогу був сприйнятий вкрай негативно", - зазначив в.о. заступника Голови ДФС.

Він додав, що запропонована ДФС позиція мала на меті зменшити втрати бюджету та принципово унеможливити використання схем ухилення від оподаткування несумлінними суб'єктами, в тому числі із застосуванням так званих схем із нетиповим експортом товарів. Так, лише трьома великими рітейлерами, що не пов'язані з сільським господарством, експортовано зерна й олії на суму близько 3,4 млрд грн, тим самим зменшено податкові зобов'язання за операціями з роздрібної торгівлі орієнтовно на 0,6 млрд. грн.

За попередніми оцінками, враховуючи загальні обсяги експорту зерна й олії, реалізація пропозиції мала б для державного бюджету позитивний ефект в більш ніж 30 млрд. грн на рік. А вивільнений бюджетний ресурс можна б було використати, зокрема, для державної підтримки.

Отже, ДФС відкрита до діалогу та співпраці, яка спрямована на досягнення балансу інтересів бюджету та платників податків, але не готова сприймати ультимативні заяви. Тому ДФС та учасники ринку домовилися про чергову зустріч для пошуку компромісного варіанту, який після детального обговорення може бути сформований у відповідний законопроект та прийнятий Верховною Радою України.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини