Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відповіді на головні питання про монетизацію пільг на комунальні послуги

20 листопада 2019, 17:00
5446
0
Реклама

На Урядовому порталі Мінсоцполітики оприлюднило запитання та відповіді стосовно запровадженої в Україні з 1 жовтня 2019 року монетизації пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Виділимо ключові із них.

По-перше, починаючи з листопада, українці отримують квитанції за комунальні послуги з повним розміром платежу - без урахування пільг.

По-друге, розмір пільги щомісячно розраховує орган соціального захисту населення. Суму пільги розраховуватимуть, виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно з законом. Також на неї впливатимуть ціни і тарифи на житлово-комунальні послуги та державні соціальні нормативи у сфері житлово-комунального обслуговування.

По-третє, починаючи з листопада 2019 року, держава виплачує кошти за пільги кожній людині окремо - видає готівкою або переказує на рахунок Ощадбанку. Видача у готівковій формі можлива лише за умови, якщо пільговик написав відповідну заяву до органу соцзахисту до 15 жовтня 2019 року. Пільговик, який отримав готівку, сплачує за спожиті комунальні послуги повну суму платіжки. Ті пільговики, які не написали заяву на отримання пільги готівкою, мають справу з безготівковим розрахунком.

По-четверте, у разі безготівкової форми виплати пільг частину платежів за пільговика здійснює АТ "Ощадбанк", а частину - пільговик сплачує самостійно. Зараз Ощадбанк перераховує кошти за пріоритетним принципом - спочатку проводить оплату за тепло, газ, електроенергію і т. д. Якщо сума пільги достатня, то сплата всіх послуг здійснюється на 100%. Залишок коштів пільги буде перераховано на наступний місяць. Якщо суми пільги недостатньо, то сплачено буде лише за ті послуги, на які вистачить коштів. А про послуги, за які потрібно доплатити, Ощадбанк надішле СМС (з розмірами доплати за кожним видом послуги).

По-п'яте, повідомило Мінсоцполітики і щодо можливості заощадити частину коштів і залишити їх собі. Так, якщо виплату пільги особа отримує в готівковій формі, то після повного розрахунку з надавачами послуг вона можете залишити зекономлену готівку собі. Якщо у безготівковій - всі зекономлені кошти можна отримати лише після завершення опалювального періоду (орієнтовно з червня).

До речі, для готівкової форми виплати пільговик може обрати будь-який з уповноважених банків, а також доставку пільги через Укрпошту. Щоб отримати відповідний сервіс, потрібно подати заяву до органу соцзахисту (зазначивши всі банківські реквізити). Таку заяву можна подавати двічі на рік: до 15 жовтня (на опалювальний період) та до 15 травня (на неопалювальний). Для безготівкової форми виплат Ощадбанк є єдиним варіантом на сьогодні.

Джерело: Урядовий портал

Втомились від податкових "сюрпризів"?

Легкий доступ до даних про сплату податків, борги, штрафи та переплати вашого бізнесу.

Як? Отримайте тестовий доступ до сервісу Liga:REPORT.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram и страницу в Facebook, чтобы всегда быть в курсе бухгалтерских событий.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини