Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Продаєте товари за бонуси на карті лояльності – врахуйте нюанси обліку ПДВ

22 листопада 2019, 12:35
859
0
Реклама

ДПС розглянула ситуацію, коли відповідно до правил програми лояльності під час реалізації товарів покупцю нараховують певну суму бонусів, яка накопичується на картці лояльності. На суму таких бонусів покупець може отримати знижку під час придбання товарів та зменшити вартість товарів, які він придбаває.

Нарахування балів покупцям - учасникам бонусної програми на картку лояльності під час придбання ними товарів у мережі торгівельного підприємства (у т.ч. в інтернет-торговельній мережі) не є об'єктом оподаткування ПДВ. Тому не має підстав й для нарахування податкових зобов'язань із ПДВ за такою операцією в платника податку.

А ось під час зарахування бонусів у рахунок оплати вартості (частини вартості) товарів важливо, як це впливає на вартість таких товарів:

1) якщо вартість товарів фактично не зменшується (у бухобліку постачання таких товарів відображають за вартістю, що дорівнює сумі коштів, сплачених безпосередньо покупцем, та сумі бонусів, зарахованих в оплату вартості (частини вартості) таких товарів), то база обкладення ПДВ поставлених товарів у такому випадку визначається виходячи з їх договірної вартості, до складу якої включаються:

- сума коштів, сплачених безпосередньо покупцем;

- сума бонусів (перерахованих у грошове вираження), зарахованих в оплату вартості (частина вартості) таких товарів;

2) якщо договірна вартість товарів зменшується на суму бонусів, нарахованих такому покупцю (у бухобліку постачання таких товарів відображають за вартістю, що дорівнює сумі коштів, сплачених безпосередньо покупцем), то база обкладення ПДВ поставлених товарів визначається виходячи з їх договірної вартості. Причому до складу такої договірної вартості включається лише сума коштів, сплачених покупцем у рахунок оплати вартості таких товарів.

До того ж зазначені бонуси в окремих рядках податкової накладної не вказуються, а лише можуть змінювати ціну постачання та базу оподаткування, які зазначені у відповідних графах податкової накладної.

Крім того, у разі проведення розрахунків за попередньою (авансовою) оплатою з використанням раніше нарахованих бонусів за товар (послугу), такі розрахунки проводять через РРО із зазначенням у касовому чеку, наприклад, "бонус". Також суму використаного бонусу вказують у касовому чеку під час повернення товару (послуги).

Таке роз'яснення надала ДПСУ в ІПК від 15.11.2019 р. № 1354/6/99-00-07-03-02-15/ІПК.

Більше про облік бонусів читайте в матеріалі "Оформлення та облік накопичувальних бонусів" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія". Для отримання доступу до матеріалу скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини