Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В які строки можна оскаржити рішення ДПС, яке попередньо оскаржували в адмінпорядку

10 грудня 2019, 15:20
605
0
Реклама

ВС/КАС назвав строки, в які можуть бути оскаржені в судовому порядку рішення контролюючих органів, які НЕ стосуються нарахування грошових зобов`язань платника податків, за умови попереднього використання досудового порядку вирішення спору (застосування процедури адміністративного оскарження - абз. 3 п. 56.18 ПКУ). Отже:

- тримісячний строк для звернення до суду встановлюється за умови, якщо рішення контролюючого органу за результатами розгляду скарги було прийнято та вручено платнику податків (скаржнику) у строки, встановлені ПКУ. Такий строк обчислюють із дня вручення скаржнику рішення за результатами розгляду його скарги на рішення контролюючого органу;

- шестимісячний строк для звернення до суду встановлюється за умови, якщо рішення контролюючого органу за результатами розгляду скарги НЕ було прийнято та/або вручено платнику податків (скаржнику) у строки, встановлені ПКУ. Такий строк обчислюється з дня звернення скаржника до контролюючого органу із відповідною скаргою на його рішення.

Свою позицію ВС/КАС аргументував посиланням на ст. 122 КАСУ та водночас завважив: п. 56.19 ПКУ (яким передбачений місячний строк звернення до суду в разі попереднього адміністративного оскарження) є спеціальною нормою, яка регулює оскарження податкових повідомлень-рішень та інших рішень контролюючих органів лише про нарахування грошових зобов`язань.

Джерело: постанова ВС/КАС від 19.10.2019 р. у справі № 640/20468/18

Про інші цікаві судові рішення можна почитати у матеріалі "Огляд практики Верховного Суду в податкових спорах. Жовтень-2019" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини