Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Ліцензійний" глінтвейн: як правильно продати

16 грудня 2019, 10:15
2876
0
Реклама

При здійсненні роздрібної торгівлі пивом перебувати на єдиному податку ФОП все ще має право. Але якщо поряд із пивом почнуть розливати на продаж глінтвейн або "гаряче вино", ситуація вже дещо ускладнюється. На цьому акцентували увагу податківці в одній із нещодавніх ІПК.

Вина віднесено до алкогольних напоїв на підставі абз. 7 ст. 1 Закону № 481. Відповідно до згаданої норми алкогольні напої - це продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5% об'ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206 (крім квасу "живого" бродіння), 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5% об'ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД.

Також, фахівці ДПС відзначили, що вино столове - це вино, виготовлене шляхом повного чи неповного збродження сусла. Залежно від вмісту цукрів столове вино поділяється на сухе, напівсухе, напівсолодке.

Відповідно до ДСТУ 4806-2007 "Вина. Загальні технічні умови" під час виробництва вин виноградних використання цукру, води, ароматизаторів та барвників заборонено.

Таким чином, коктейлі ("гаряче вино", глінтвейн), виготовлені з використанням виключно столових вин, не є столовими винами.

Тобто, з точки зору ДПС, мова йде про продаж ФОП коктейлів.

Оскільки коктейлі ("гаряче вино", глінтвейн) не є столовими винами, ФОП, який планує їх виготовляти та здійснювати торгівлю алкогольними напоями, повинен здійснювати таку діяльність за умови наявності ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

Враховуючи ці аргументи, ФОП повинен перейти зі спрощеної на загальну систему оподаткування на підставі пп. 3 пп. 291.5.1 ПКУ.

Джерело: ІПК ДПС від 04.12.2019 р. № 1684/6/99-00-04-01-02-15/ІПК

Читайте також статті електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН:

- "Роздрібна торгівля тютюном й алкогольними напоями: як організувати роботу";

- "Облік у роздрібній торгівлі: порядок документообігу".

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини