Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПКУ змінять заради американського законодавства про іноземні рахунки

6 грудня 2019, 13:00
508
0
Реклама

Прийнято два Закони у зв'язку із ратифікацією Угоди між КМУ та Урядом США, яка стосуються застосування Закону США "Про податкові вимоги до іноземних рахунків" (FATCA):

- про внесення змін до ПКУ (законопроект № 2103);

- про внесення змін до Законів про банки і про депозитарну систему (законопроект № 2102).

Ми вже повідомляли про ключові положення цих законопроектів, поданих до парламенту урядом.

Так, у ПКУ з'являться терміни "підзвітний рахунок", "фінансовий агент", "фінансовий рахунок". Визначать особливості подання звітності за підзвітними рахунками. А також - збору та отримання податкової інформації контролюючими органами від фінансових агентів.

Передбачено накладення штрафу за неподання, подання з порушеннями або з недостовірними відомостями чи помилками фінансовими агентами звітів про підзвітні рахунки. Штраф за це становитиме 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. Зараз цей показник дорівнює 417,3 тисяч грн.

Також інформація із системи депозитарного обліку надаватиметься відповідно до Угоди FATCA, або інших ратифікованих міжнародних договорів, що містять положення про обмін інформацією для податкових цілей, або згідно з укладеними на підставі таких міжнародних договорів міжвідомчими договорами.

Своєю чергою, банківська таємниця буде розкриватися податківцям у випадках та в обсязі, визначених Угодою FATCA та іншими ратифікованими міжнародними договорами, що містять положення про обмін інформацією для податкових цілей, або згідно з укладеними на підставі таких міжнародних договорів міжвідомчими договорами.

Варто зауважити, що завдяки указаному Закону США організували повний контроль за діяльністю та доходами своїх громадян. При цьому США є єдиною країною, в якій усі без винятку громадяни є її податковими резидентами незалежно від місця проживання.

Втомились від податкових "сюрпризів"?

Легкий доступ до даних про сплату податків, борги, штрафи та переплати вашого бізнесу.

Як? Отримайте тестовий доступ до сервісу Liga:REPORT.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини