Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ТОП-7 новацій з покращення електронного кабінету платника податків

6 грудня 2019, 16:30
703
0
Реклама

04.12.2019 р. ми сповіщали про ініціативу, озвучену Дмитром Дубілетом, що підприємцям-неплатникам ПДВ скасують книгу обліку. Вже тоді стало відомо, що напрацьований відповідний законопроект. І ось на сайті Ради з'явився законопроект № 2524, який покращить функціонування електронного кабінету та спростить роботу ФОПів.

Пройдемся по його основних новаціях.

1. Копії податкових повідомлень-рішень та інші документи, які податковий орган надсилає платнику, будуть також відображатися в електронному кабінеті.

2. Контролюючий орган повинен буде вести листування з платниками податків, які подали заяву про бажання отримувати документи через електронний кабінет.

3. Скасують вимогу подавати заяву на приєднання до договору про визнання електронних документів після реєстрації або оновлення ключів кваліфікованого електронного підпису.

4. Запровадять автоматичну реєстрацію в електронному кабінеті отриманих документів від платника податків.

5. Передбачать, що в електронному кабінеті повинні міститися дані щодо суми та дати узгодження грошового зобов'язання, визначеного контролюючим органом.

6. Спростять механізм доведення платником податків відсутності його відповідальності у разі помилок через технічний збій у роботі електронного кабінету. З цією метою скасують необхідність підтвердження технічним адміністратором та/або методологом факту технічного збою, методологічних або технічних помилок.

7. Скасують вимогу обов'язкової реєстрації книги обліку доходів та книгу обліку доходів та витрат, а також скасувати обов'язок ведення книги обліку доходів для ФОП 1 та 2 групи спрощенців та 3 групи, які не є платниками ПДВ. Такий платник податків за власним бажанням може вести книгу обліку доходів в паперовому або електронному вигляді. Відповідальність у вигляді штрафів за неведення або помилки у книзі доходів настає лише тоді, якщо такий платник повідомив про бажання вести книгу обліку доходів.

Читайте також:

- із 1 серпня вимагати повернути переплату податків можна через Е-кабінет;

- банківські рахунки самозайнятих осіб доступні в Е-кабінеті.

Відслідковувати статус законопроектів та нормативних документів допоможе інформаційно-правова система ЛІГА:ЗАКОН. Скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини